Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Це війна за ідеали, які об’єднують країни Європи, – ідеали свободи, демократії та верховенства права – Голова ВС

20 лютого 2023, 16:48

23 червня 2022 року Європейська рада ухвалила рішення про надання Україні статусу кандидата на членство в Європейському Союзі, що стало точкою відліку нового рівня співробітництва й інтеграції. Це історичне рішення відкриває перед Україною широкі можливості та водночас покладає на українську владу додаткові зобов’язання щодо виконання вимог з адаптації законодавства України до права ЄС і здійснення докорінних політичних, соціально-економічних, правових та інституційних реформ, спрямованих на розбудову розвинутої, сталої демократії і ринкової економіки.

Про це зазначив Голова Верховного Суду Всеволод Князєв під час семінару TAIEX з питань співробітництва між національними судами та Судом Європейського Союзу щодо процедури ухвалення попереднього рішення.

Очільник ВС висловив вдячність європейським партнерам за розуміння, своєчасну допомогу і підтримку судової системи України в цей непростий час. Він запевнив, що Верховний Суд орієнтований на продовження плідної співпраці у сфері застосування позитивного європейського досвіду щодо механізму попередніх судових рішень та імплементації високих стандартів судочинства.

«Ми незмінно йдемо вперед євроінтеграційним шляхом. Це наша спільна боротьба, це війна за ідеали, які об’єднують країни Європи, – ідеали свободи, демократії та верховенства права. Одне з ключових завдань на шляху до вступу в ЄС – це гармонізація й узгодження судової системи з найвищими європейськими стандартами провадження судочинства. Розвиток українського права загалом і судової практики зокрема відіграють у цьому процесі визначальну роль. Тому вже сьогодні ми маємо думати над тим, як паралельно зі зміною національного законодавства, навіть не очікуючи його повної адаптації, застосовувати в судовій практиці підходи, які вже діють у ЄС», – зауважив Голова ВС.

Також Всеволод Князєв додав, що чинний в Україні принцип верховенства права дає широкі можливості для того, щоб наблизити світогляд українських правників до праворозуміння у Європі й у такий спосіб закласти фундамент для швидкого впровадження відповідних цінностей у нашій державі.

До того ж в одній зі справ Велика Палата Верховного Суду вже констатувала, що право Суду ЄС та його практика є застосовними в Україні. Завдяки такій правовій позиції, на переконання Голови ВС, в окремих сферах правозастосування почнеться незворотний рух до імплементації європейського права в українську судову практику.

«Мета, над якою ми давно та плідно працюємо, – це досягнення стандартів судочинства ЄС. Верховний Суд займає проактивну позицію в питаннях наближення правової системи України до правової системи Європейського Союзу, тому ми максимально зацікавлені в експертній та технічній допомозі із цих питань», – наголосив очільник ВС.

Модеруючи захід, Секретар Великої Палати Верховного Суду Віталій Уркевич відзначив, що проєкт TAIEX – це інструмент зовнішньої допомоги, яку надає Європейська комісія для обміну інформацією з метою розбудови інституціональної спроможності, необхідної для адаптації національного законодавства до aсquis communautaire.

Інструмент технічної допомоги та обміну інформацією (TAIEX) був заснований Генеральним директоратом Європейської комісії з питань розширення в 1996 році. Ця програма покликана допомагати країнам-кандидатам у стислі терміни розв’язати питання щодо запровадження законодавства ЄС. Завдання цього проєкту полягає у спрощеному механізмі обміну передовим досвідом між країнами-бенефіціарами й країнами – членами Європейського Союзу.

Також Віталій Уркевич акцентував на тому, що ознайомлення суддів і працівників Верховного Суду із процедурою попереднього звернення до Суду ЄС є надзвичайно важливим, насамперед у контексті здобуття Україною статусу кандидата у члени Європейського Союзу.

Верховний Суд