Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області встановив факт смерті на тимчасово окупованій території України

10 лютого 2023, 14:54

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області задовольнив заяву про встановлення факту смерті батька заявниці 10 грудня 2022 року у  смт. Горностаївка, Каховського району, Херсонської області, зазначене місце смерті є тимчасово окупованою територією України.  

Заявниця пояснила, що отримати свідоцтво про смерть у відділі державної реєстрації актів цивільного стану не має можливості, оскільки факт смерті відбувся на тимчасово окупованій території України, де тривають військові дії, та отримати медичний документ, що може бути прийнято відділом державної реєстрації актів цивільного стану для здійснення реєстрації смерті відповідно до статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», неможливо, у зв’язку з чим вимушена звернутись до суду.

Суд встановив, що смерть батька зафіксована органами окупаційної влади на території АР Крим, про що свідчать довідка про смерть та свідоцтво про смерть.

Відповідно до частини 2 та частини 3 статті 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків, крім документів, що підтверджують факт народження, смерті, реєстрації (розірвання) шлюбу особи на тимчасово окупованій території, які додаються до заяви про державну реєстрацію відповідного акта цивільного стану.

За встановлених обставин, суд вважає обґрунтованим твердження заявниці про неможливість отримання на тимчасово окупованій території України, документів, що підтверджують факт смерті за формою, встановленою чинним законодавством України, на теперішній час з об`єктивних причин, й дійшов висновку, що заява про встановлення факту, що має юридичне значення (факту смерті) підлягає задоволенню.

Відповідно до вимог частини 4 статті 317 ЦПК України ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, підлягає негайному виконанню.

Рішення ще не набрало законної сили та може бути оскаржене до Хмельницького апеляційного суду

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області