Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Під час прийняття Державної антикорупційної програми мають бути забезпечені гарантії незалежності судової влади

20 січня 2023, 12:46

19 січня 2023 року, на першому засіданні у новому повноважному  складі, Вища рада правосуддя прийняла рішення підтримати із зауваженнями та пропозиціями проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Державної антикорупційної програми на 2023–2025 роки».

У ВРП наголосили, що усунення корупційних ризиків у судочинстві є, без сумніву, пріоритетним завданням у діяльності не лише антикорупційних органів, а й судової влади.

Водночас ВРП надіслала до Національного агентства з питань запобігання корупції та Кабінету Міністрів України критичні зауваження та застереження до деяких положень додатків до ДАП (Очікувані стратегічні результати з виконання ДАП та Заходи з виконання ДАП). Оскільки в документах багато вже врегульованих питань позиціонуються як проблемні, наявні суперечності з нормами діючих законів, мають місце суб’єктивні твердження.

Вища рада правосуддя вкотре наголошує, що винятково важливим є дотримання балансу між запровадженням антикорупційних механізмів та забезпеченням реальних гарантій діяльності інститутів, у яких ці механізми застосовуються.

Відбулося багатогодинне фахове та ґрунтовне обговорення проекту, за результатами якого ухвалене рішення, що базується на європейських стандартах та національному законодавстві. Висловлені пропозиції будуть предметом подальшого обговорення авторів проєкту та представників ВРП. Заступник Голови Національного агентства з питань запобігання корупції Андрій Вишневський під час засідання висловив готовність до конструктивного діалогу.

Відеозапис трансляції засідання.