Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підтримка міжнародної спільноти – вирішальний фактор, що урівноважить терези справедливості та відновить порушені права

06 грудня 2022, 17:21

На цьому наголосила суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Олександра Яновська під час виступу на 39-му пленарному засіданні Європейської комісії з питань ефективності правосуддя (CEPEJ) як член цього органу. Засідання CEPEJ проходить 6–7 грудня 2022 року в Страсбурзі (Франція).

Олександра Яновська подякувала країнам, представники яких зібралися на засіданні, за неоціненну підтримку України та допомогу в боротьбі з російською агресією. Вона зауважила, що сьогодні одним із найважливіших питань для України є забезпечення належного розслідування воєнних злочинів і злочинів агресії, а також притягнення винуватих осіб до відповідальності, справедливе покарання всіх причетних до розв’язання та ведення війни, ініційованої росією, відшкодування шкоди, завданої потерпілим й інфраструктурі України.

Суддя ККС ВС також поінформувала про поточний стан здійснення правосуддя в Україні. Так, війна внесла свої зміни в судочинство: 11 % (85) апеляційних та місцевих судів не здійснюють правосуддя; 12 % (93) приміщень судів пошкоджено або повністю зруйновано; 8 % (54) судів розташовані на тимчасово непідконтрольних Україні територіях; 25 % (198) судів змінили територіальну підсудність справ через неможливість здійснювати правосуддя. Роботу судів ускладнюють повітряні тривоги, коли і судді, і працівники апарату судів, і учасники процесу змушені ховатися в укриттях.

За словами Олександри Яновської, попри численні безпрецедентні виклики більшість суддів та працівників апарату судів виконують свої обов’язки. Водночас судова влада потребує всебічної підтримки для розслідування і розгляду великої кількості воєнних злочинів, скоєних рф, а також допомоги в процесі збирання доказів для Міжнародного кримінального суду.

Спікерка закликала світову спільноту зробити все можливе для сприяння створенню спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. Вона наголосила, що підтримка міжнародної спільноти може стати тим вирішальним фактором, що урівноважить терези справедливості та відновить порушені права в Україні.

Олександра Яновська акцентувала, що дуже важливою є підтримка Ради Європи, зокрема і той факт, що недавно Європейський парламент визнав росію державою – спонсором тероризму. Значущою є і плідна співпраця Верховного Суду та CEPEJ, яка розпочалася завдяки проєкту Ради Європи «Підтримка судової влади України в забезпеченні кращого доступу до правосуддя». У межах цієї співпраці експерти CEPEJ розробляють практичний посібник, який міститиме критерії проведення дистанційних судових засідань за європейськими стандартами.

Крім того, під час 39-го пленарного засідання CEPEJ робоча група з оцінки судових систем (CEPEJ-GT-EVAL) представить звіт про оцінку європейських судових систем (цикл 2022 року), який було опубліковано 5 жовтня 2022 року. Група також презентує проєкт системи оцінювання для циклу 2024 року. Робоча група з питань кіберюстиції та штучного інтелекту (CEPEJ-GT-CYBERJUST) і робоча група з питань якості правосуддя (CEPEJ-GT-QUAL) представлять напрацювання Консультативної ради з питань штучного інтелекту (AIAB), нещодавно створеної для підтримки CEPEJ щодо технічних аспектів штучного інтелекту та кіберправосуддя.

Робоча група з питань якості правосуддя презентує для ухвалення на пленарному засіданні CEPEJ проєкт Керівництва щодо гендерної різноманітності під час найму та просування по службі суддів, а також проєкт посібника щодо сприяння адміністративному посередництву. Робоча група із судового таймменеджменту (CEPEJ-SATURN) представить свою поточну роботу стосовно оцінювання діяльності в органах прокуратури та методології боротьби з незавершеними справами. Також на пленарному засіданні буде запропоновано для ухвалення проєкт переглянутого контрольного переліку розподілу робочого часу в суді. Також відбудуться вибори до Бюро CEPEJ, зокрема для призначення Президента CEPEJ на 2023 та 2024 роки.

Довідково. CEPEJ була створена наприкінці 2002 року Комітетом міністрів Ради Європи з метою заснування інноваційного органу для підвищення якості та ефективності європейських судових систем і зміцнення довіри користувачів судів до таких систем.

Верховний Суд