Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС зустрілися з представниками Незалежної міжнародної комісії ООН із розслідування щодо України

01 грудня 2022, 12:23

30 листопада 2022 року секретар Першої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Наталія Антонюк та суддя ККС ВС Лев Кишакевич обговорили з головою Незалежної міжнародної комісії ООН із розслідування щодо України Еріком Мьосе, членами Комісії Ясмінкою Джумхур і Пабло де Грейфом питання, які стосуються порушень прав людини та воєнних злочинів, скоєних внаслідок російської повномасштабної збройної агресії проти України.

Наталія Антонюк подякувала представникам Комісії за зустріч, наголосивши на тому, що для України неймовірно важливо те, що вона не залишалася сама у цей складний час. Секретар палати звернула увагу на те, що рф нехтує нормами міжнародного гуманітарного права і що жорстокість агресора, який використовує тактику спаленої землі, злочини, скоєні ним в Україні, вражають увесь світ.

Наталія Антонюк акцентувала на важливості фіксування воєнних злочинів, порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права для подальшого притягнення до відповідальності винуватих осіб. У цьому контексті особливе значення має доповідь Комісії про події в Київській, Чернігівській, Сумській та Харківській областях протягом лютого – березня 2022 року, яка була представлена 18 жовтня 2022 року на розгляд 77-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.

У доповіді констатовано факти вчинення воєнних злочинів. Комісія встановила, що безперервне застосування вибухової зброї з широкою зоною ураження в населених пунктах призвело до загибелі та поранення цивільних осіб. Комісія також задокументувала невибіркові атаки з використанням касетних боєприпасів, некерованих ракет та повітряних ударів під час спроб збройних сил рф захопити населені пункти. Ці системи озброєнь мають високу ймовірність невибіркової дії та завдають значної шкоди цивільному населенню. Більшість підтверджених смертей з початку бойових дій дійсно були спричинені саме цією зброєю.

За словами спікерки, російські агресори, які вчинили насильство, катування, вбивство та інші злочини щодо цивільного населення, мають бути покарні. І в цьому контексті міжнародна допомога щодо притягнення винуватих осіб до відповідальності є неоціненною. Україна сподівається, що за допомогою, зокрема, співпраці держав у формі спеціального міжнародного трибуналу дії агресора будуть справедливо оцінені, і він понесе відповідне покарання.

Голова Незалежної міжнародної комісії ООН із розслідування щодо України Ерік Мьосе також висловив вдячність за зустріч із суддями ВС, оскільки важливо почути від суддівської спільноти про виклики, які постали, зокрема, перед судовою системою у зв’язку з російською агресією, а також обмінятися думками щодо проблемних питань.

Ерік Мьосе наголосив на тому, що Комісія продовжує свою роботу з розслідування порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права, збирання свідчень щодо вчинення воєнних злочинів, а також надання рекомендацій щодо заходів притягнення до відповідальності винуватих осіб.

Спікер висловив сподівання, що результати роботи Комісії будуть корисними для всіх представників правничої системи (прокурорів, слідчих суддів), підвищать ефективність кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів.

Член Комісії Пабло де Грейф звернув увагу на те, що сьогодні перед Україною постали нові виклики: зокрема, застосування національного та міжнародного законодавства, яке раніше не застосовувалося, розслідування великої кількості кримінальних проваджень про воєнні злочини, розгляд нових категорій справ. І нині судді України розвивають компетенції, у яких не було потреби в мирний час.

Пабло де Грейф наголосив, що міжнародна спільнота розділяє відданість України принципу верховенству права. Адже саме дотримання цього принципу об’єднує всі демократичні країни.

Його колега Ясмінка Джумхур акцентувала на важливості збирання доказів для розслідування воєнних злочинів та судового розгляду, координації дій між прокуратурою, слідчими та судовими органами.

Суддя ККС ВС Лев Кишакевич зауважив, що робота Комісії слугуватиме одним з основних інструментів у подальших зусиллях щодо привернення уваги до злочинів рф проти України та притягнення її за це до міжнародно-правової відповідальності.

Лев Кишакевич наголосив, що Україна бореться не тільки за свою територію, життя та безпеку громадян, дотримання прав людини, а й за весь демократичний світ і за верховенство права. Він переконаний, що з допомогою міжнародної спільноти вдасться зупинити агресію рф проти України та притягнути винуватих осіб до відповідальності.

Відповідаючи на запитання представників Комісії, судді ККС ВС розповіли про заходи, спрямовані на підвищення компетенції українських суддів у сфері воєнних злочинів: ознайомлення з практикою Міжнародного кримінального суду та спеціальних міжнародних трибуналів; спілкування з іноземними суддями, експертами; обговорення, організовані ВС, із суддями першої та апеляційної інстанцій щодо проблемних питань розгляду кримінальних проваджень про воєнні злочини; проведення навчання національною школою суддів України стосовно розгляду кримінальних проваджень щодо злочинів проти основ національної безпеки України, воєнних злочинів; долучення науковців до вирішення питань кваліфікації воєнних злочинів, особливостей збирання доказів, їх допустимості тощо. Завдяки проведенню таких комплексних заходів сьогодні судді України готові розглядати справи про воєнні злочини.

Крім того, сторони обговорили питання щодо збирання належних та допустимих доказів відповідно до процесуальних норм українського законодавства; можливості використання судами України доказів, зібраних прокурорами МКС, незалежними міжнародними експертами; інституційної спроможності України стосовно проведення експертиз; уникнення повторного допиту потерпілих задля недопущення їх повторної віктимізації; забезпечення прав обвинувачених тощо.

Ерік Мьосе подякував суддям ККС ВС за корисну зустріч, результативний діалог і висловив сподівання на подальшу співпрацю. Наталія Антонюк та Лев Кишакевич акцентували, що спільними зусиллями вдасться здобути перемогу у війні. Сьогодні як в України, так і міжнародних партнерів є мета – забезпечити верховенство право та справедливість. Світ має бачити, що українські судді об’єктивні та неупереджені. Їхні судові рішення повинні бути справедливими не тільки в Україні, а й оцінюватися як справедливі міжнародною спільнотою. Для досягнення цієї мети важливою є діяльність Комісії, яка збирає докази та надає незалежну оцінку тим подіям, які відбуваються в Україні через російську агресію.

Участь у заході також взяли голова секретаріату Незалежної міжнародної комісії ООН із розслідування щодо України Жоель Мермет, співробітники секретаріату Комісії Таджеш Адхіхетті та Янек Надольські, начальник відділу міжнародно-правової взаємодії ВС Ліна Губар.

Довідково. Резолюцією 49/1, прийнятою 4 березня 2022 року, Рада ООН з прав людини створила Незалежну міжнародну комісію із розслідування щодо України із мандатом провести всебічне розслідування всіх порушень прав людини та воєнних злочинів, скоєних внаслідок російської повномасштабної збройної агресії проти України. Рада зобов’язала Комісію встановити факти, обставини та першопричини будь-яких таких порушень і, де можливо, ідентифікувати винних у цих порушеннях, а також надати рекомендації, у тому числі, щодо заходів притягнення до відповідальності.

Верховний Суд