Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проєкт «Вас чекають в суді»: Як здійснити реєстрацію факту народження/смерті, які відбулись на тимчасово окупованій території

23 листопада 2022, 10:14

19 листопада 2022 року відбулася чергова онлайн зустріч з громадянами в рамках проєкту «Вас чекають в суді», під час якої спікери розповіли як здійснити реєстрацію факту народження/смерті, які відбулись на тимчасово окупованій території.

У зустрічі взяли участь голова Зарічного районного суду м. Сум Ганна Шелєхова, начальник відділу забезпечення роботи контактного центру РЦ з надання БВПД у Сумській області Ігор Шпак та заступник начальника Управління- начальник Центрального відділу державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м.Суми) Юлія Красько.

З вітальним словом до присутніх звернулась Ганна Шелєхова, зазначивши, що наша держава на сьогодні знаходиться в умовах воєнного стану, а тому доволі часто громадянам доводиться стикатися з різноманітними проблемами, які стосуються підтвердження факту народження чи смерті на тимчасово окупованих територіях.

Начальник відділу забезпечення роботи контактного центру Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Ігор Шпак розповів, що до суду необхідно звернутися з заявою про встановлення факту народження чи смерті та з відповідними доказами, що підтверджують цей факт.

Доказами можуть бути:

- фото, відео;

- копія свідоцтва про смерть чи народження, виданого на тимчасово окупованих територіях;

- показання свідків;

- медичне свідоцтво про народження дитини  або інші документи, з медичної установи,  що   підтверджують  народження дитини;

- копії заяв з поліції про зникнення особи, в тому числі у випадку загрози смерті;

- інші докази, які заявник вважає за потрібне додати до заяви.

Голова Зарічного районного суду м. Сум Ганна Шелєхова розповіла про судову практику та практику Європейського суду з прав людини щодо реєстрації факту народження чи смерті на тимчасово окупованих територіях. Детально зупинилася на підставах залишення заяв без руху. Також наголосила, що з заявами про встановлення факту народження/смерті можна звернутися до будь-якого місцевого суду, що знаходиться на підконтрольній Україні території, та акцентувала увагу, що заявники по даній категорії справ звільняються від сплати судового збору.

Ганна Шелєхова вказала на переваги електронного суду та зауважила, що на сайті суду в розділі «Громадянам» розміщено покрокову інструкцію «Як почати користуватися підсистемою "Електронний суд"».

Заступник начальника Управління- начальник Центрального відділу державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Юлія Красько розповіла про порядок виконання рішень суду щодо встановлення факту народження чи смерті органами ДРАЦС. Зазначила, що за 2021 рік органами ДРАЦС Сумської області було складено 17 актових записів про народження та 103 актових записи про смерть на підставі рішень суду, а за 2022 рік було складено 18 актових записів про народження та 30 актових записи про смерть.

Відео можна переглянути за посиланням: https://bit.ly/3OwmnLd

 

   

Зарічний районний суд м. Суми