Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Законодавець змінює поняття «катування»

15 листопада 2022, 12:49

3 листопада 2022 року Верховна Рада прийняла за основу проєкт Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо кримінальної відповідальності за катування (№ 5336).

Як коментує заступниця Міністра юстиції з питань європейської інтеграції Валерія Коломієць, цим законопроєктом змінюється та розширюється поняття «катування».

Так, відповідно до нової редакції статті 127 Кримінального кодексу України, катуванням є будь-яка умисна дія, спрямована на заподіяння особі сильного фізичного болю або морального страждання з метою змусити особу вчинити дію, що суперечить її волі, зокрема отримання інформації або зізнання.

Також доповнюється частину 5 статті 49 Кримінального кодексу України та встановлюється, що звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням строків давності не застосовується у разі вчинення катування представником будь-якої держави, у тому числі іноземної.

«У разі вчинення катування звільнення від відбування покарання у зв'язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку не застосовується. Цей строк не може обмежуватися 5 чи 10 роками, а він фактично стає злочином без строку давності», – зауважила Валерія Коломієць.

Наразі постраждалі від воєнних злочинів потребують додаткового захисту. Система безоплатної правової допомоги акцентує увагу на необхідності поширювати інформацію щодо того, що постраждалі від воєнних злочинів можуть отримати кваліфіковану юридичну допомогу, а саме – представництво під час досудового розслідування та в суді.

В першу чергу йдеться саме про надання безоплатної допомоги за рахунок держави саме дітям, потерпілим від правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканності, а також постраждалих від катування.

«Під час повномасштабного військового вторгнення ми розширили ці повноваження та включили в групу людей, які мають право на безоплатну правову допомогу в суді, потерпілих від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканності, катування або жорстокого поводження під час воєнних дій чи збройного конфлікту. Окрім того ми надаємо правову допомогу та юридичний супровід внутрішньо переміщеним особам, ветеранам війни, а також сімʼям загиблих захисників та жителям тимчасово окупованих територій», – уточнює заступниця Міністра юстиції.

Міністерство юстиції України