Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Особливості здійснення адміністративного судочинства в умовах воєнного стану

15 листопада 2022, 09:41

14–18 листопада 2022 року Національна школа суддів України проводить підготовку для підтримання кваліфікації суддів апеляційних адміністративних судів.

Підготовку відкрив ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, який привітав та зосередив увагу учасників підготовки на заходах, які проводить Національна школа суддів України й збереження здатностей до суддівської освіти в умовах війни. Ректор наголосив, що практично з перших днів війни НШСУ виступила платформою для широкого міжсуддівського діалогу. Микола Оніщук також наголосив на важливості та доцільності включених до програми однотижневої підготовки тематики лекцій і тренінгів у зв’язку з правовим режимом воєнного стану.

У відкритті підготовки суддів узяв участь голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович, який зазначив про важливість плідної та наполегливої роботи суддів Верховного Суду, Касаційного адміністративного суду, апеляційних адміністративних та окружних адміністративних судів в умовах воєнного стану й у навчальних процесах, які організовує Національна школа суддів України.

Для проведення навчання запрошені досвідчені висококваліфіковані судді-викладачі Верховного Суду, апеляційних та місцевих судів, спілкування з якими сприятиме підтриманню кваліфікації суддів апеляційних адміністративних судів та можливості обговорення проблемних питань здійснення адміністративного судочинства.

Навчальний захід розпочався дводенним тренінгом: “Актуальні питання, які виникають при розгляді спорів щодо проходження військової служби та захисту прав осіб, які постраждали внаслідок військової агресії”, модерувати який буде Любов Гончар, начальниця відділу спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Національної школи суддів України, суддя Вищого адміністративного суду України у відставці.

Суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративного суді, докторка юридичних наук Ірина Желтобрюх розкриє проблемні питання щодо дискреції в податкових правовідносинах.

Про застосування норм Конституції України як норм прямої дії  детально розповість Альберт Єзеров, суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді, кандидат юридичних наук, доцент.

Анна Бучик, суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді, кандидатка юридичних наук ознайомить слухачів з актуальними питаннями розгляду пенсійних і соціальних спорів.

Розкриє питання щодо проблемних аспектів, пов’язаних з розглядом справ щодо проходження особами публічної служби суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді, докторка юридичних наук Олена Губська.

Ознайомить слухачів з судовою практикою у сфері містобудування та архітектури суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді, докторка юридичних наук Наталія Коваленко.

Суддя  Вищого адміністративного суду України у відставці, кандидат юридичних наук Олександр Ситников розкриє питання доказів і доказування в адміністративному судочинстві.

Ян Берназюк, суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді, доктор юридичних наук, професор  детально розповість про преюдиційність судового рішення в адміністративному судочинстві: між принципами правової визначеності та обов’язковості з’ясування всіх обставин справи

Про особливості розгляду типових і зразкових справ детально розповість суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді, доктор філософії у галузі права Андрій Жук.

З темою про застосування Європейської Конвенції з прав людини та  практики Європейського суду в адміністративному судочинстві та його рішення проти України, оглядом практики Європейського суду з прав людини за 2020–2022 роки виступить  менеджерка проєкту РЄ “Підтримка впровадженню судової реформи в Україні” Ірина Кушнір.

В останній день підготовки суддів передбачено проведення тренінгу під модеруванням начальниці відділу спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Національної школи суддів України, суддя Вищого адміністративного суду України  у відставці, кандидатка юридичних наук Любові Гончар “Закон України “Про адміністративну процедуру” та його вплив на здійснення адміністративного судочинства”.

Під час однотижневої підготовки слухачі матимуть можливість обговорити з викладачами проблемні питання здійснення адміністративного судочинства в умовах воєнного стану.

Повний текст програми підготовки суддів апеляційних адміністративних судів розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.