Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя КГС ВС Ірина Булгакова розповіла правникам про зміни в роботі суду після початку повномасштабної війни

09 листопада 2022, 11:38

Про це суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Ірина Булгакова розповіла на форумі IP Ukraine NOW 2022, організованому Асоціацією правників України, на якому обговорювали державну політику та реформи в галузі інтелектуальної власності.

Ірина Булгакова виступила на сесії «Судовий спосіб захисту прав інтелектуальної власності під час воєнного стану».

Вона зазначила, що з початком повномасштабної війни зменшилася кількість справ, що надходять до господарських судів, зокрема й до КГС ВС. Відповідно, зменшилась і кількість спорів, пов’язаних із захистом прав інтелектуальної власності – їх навіть менше, ніж справ щодо порушень антимонопольного законодавства. Також це переважно справи, які суди першої та апеляційної інстанції розглядали ще минулого року.

Суддя повідомила, що після 24 лютого 2022 року у Верховному Суді змінилися підходи до відправлення судочинства з огляду на воєнний час. «Враховуючи ситуацію, яка склалася в нашій країні, ми намагаємося в більшості випадків поновлювати строки на звернення до суду. Відмовляємо, якщо існують явні порушення, сторона не може обґрунтовано довести поважність причин пропуску строку», – сказала Ірина Булгакова.

Також вона зауважила, що учасники справ почали дуже часто подавати клопотання про відстрочення або звільнення від сплати судового збору. Особливо це стосується державних органів, фінансування яких суттєво обмежено. Водночас доповідачка зазначила, що інколи доводиться розглядати справи за участю підприємств, розташованих на окупованих територіях. Імовірніше за все, фізично вони вже знищені, і немає сенсу продовжувати процес, однак юридично вони існують. Ірина Булгакова розповіла про одну таку справу, яка стосувалася оскарження накладеного Антимонопольним комітетом України на підприємство штрафу. Представники сторін у суді повідомили, що підприємства фізично вже не існує, тож постало питання про доцільність стягнення штрафу взагалі. КГС ВС звернувся з цього приводу до АМК України.   

Крім того, суддя зазначила, що після початку повномасштабної війни у КГС ВС збільшилася кількість проведення засідань в режимі відеоконференції, оскільки сторони не можуть прийти до суду. Однак і тут виникають проблеми: не завжди є зв'язок, інколи він недостатньо якісний. Тому часто судді відкладають розгляд справи, оголошують перерви. «Ми не хочемо, щоб розгляд справ затягувався, але працюємо в тих умовах, які склалися. Намагаємося розглядати справи в розумні строки, наскільки це можливо», – сказала доповідачка. 

Учасники заходу мали можливість поставити судді запитання. Зокрема, запитали: якщо під час розгляду справи в режимі відеоконференції у сторони вимкнули світло і обірвався зв'язок, то чи не буде це трактуватися як залишення зали судового засідання. Ірина Булгакова відповіла, що в таких випадках, як правило, суд робить перерву або відкладає розгляд справи. «До того ж ми стежимо за повітряними тривогами в різних містах України, дивимося, з якого регіону особа виходила на зв'язок, і враховуємо це», – сказала вона. І додала, що в ухвалах про розгляд справи в режимі відеоконференції судді зазначають, що всі ризики щодо зникнення зв’язку покладаються на особу, яка подала відповідне клопотання. Однак судді завжди виходять із ситуації, що складається на момент проведення конкретного засідання: не було випадків, коли судді КГС ВС відмовили в задоволенні відповідного клопотання або щоб сторони скаржилися, що якимось чином обмежено їхні права.  

Також запитали про дії суду, якщо під час засідання в суді оголошується повітряна тривога. «Судове засідання обов’язково припиняється, оголошується перерва до закінчення повітряної тривоги, адже передусім необхідно турбуватися про безпеку людей», – сказала доповідачка.

Верховний Суд