Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Тетяна Анцупова виступила з доповіддю щодо спроможності судової системи України в подальшій євроінтеграції

03 листопада 2022, 13:15

Європейський вибір став початком свідомої боротьби України за незалежність, і ми платимо за це велику ціну. Європа є нашим надійним партнером у боротьбі з цинічним та агресивним російським вторгненням, а Україна захищає не лише свої кордони, незалежність і територіальну цілісність, а й весь цивілізований демократичний світ.

У червні 1993 року на зустрічі в Копенгагені Європейська Рада визначила обсяг та зміст політичних критеріїв членства у Європейському Союзі. Серед них – досягнення інституційної стабільності як гарантії демократичного порядку та верховенства права й забезпечення поваги до прав людини, а також поваги та захисту меншин. Зрозуміло, що ці критерії є головними цінностями європейців, їх поділяють та саме зараз захищають на лінії фронту українці.

На цьому наголосила суддя Великої Палати Верховного Суду Тетяна Анцупова під час симпозіуму на тему «Україна на шляху до членства в ЄС. Від Угоди про асоціацію до статусу кандидата». Захід було організовано 27–28 жовтня 2022 року юридичним факультетом Бергенського університету (Норвегія). Під час симпозіуму обговорили такі ключові теми: імплементація та майбутнє Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, перспективи заявки України на членство в ЄС, гармонізація законодавства України із законодавством ЄС, досвід інтеграції в ЄС у контексті розширення на Схід. Серед доповідачів – експерти з питань євроінтеграції, зовнішніх відносин ЄС, науковці, представники державних установ ЄС та України.

Тетяна Анцупова виступила з доповіддю на тему «Повага до прав людини як базовий Копенгагенський критерій: спроможність судової системи України на шляху подальшої європейської інтеграції».

Спікерка висвітлила сучасну ситуацію та виклики, які постають перед судовою системою України в умовах війни. Наголосила на тому, що, оцінюючи прогрес країни на євроінтеграційному шляху, Європейський парламент надає великого значення таким питанням, як ратифікація та впровадження правових стандартів прав людини, юридична відповідальність поліції, військових і спецслужб, дотримання прав меншин, право на свободу слова та свободу ЗМІ, катування та жорстоке поводження та ін.

Суддя ВП ВС зауважила, що Україна сьогодні близька як ніколи до набуття членства у ЄС. Першу оцінку прогресу у виконанні Копенгагенських критеріїв Європейська комісія планує здійснити вже у грудні цього року. «Попереду на нас чекає багато роботи», – переконана Тетяна Анцупова.

Верховний Суд