Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Незалежність судової влади полягає і в тому, щоб мати інструменти, що дозволяють самостійно боротися з негативними явищами всередині системи – Голова ВС

07 жовтня 2022, 17:10

З перших днів повномасштабної війни в Україні всі органи судової влади, представники парламенту та органів прокуратури були згуртованими та діяли як єдиний механізм, ухвалюючи важливі рішення, які дали змогу забезпечити функціонування судів і доступ громадян до правосуддя в надзвичайно складній для країни ситуації.

Про це зазначив Голова Верховного Суду Всеволод Князєв під час Міжнародної науково-практичної конференції високого рівня «Система правосуддя України в умовах війни: національний та міжнародно-правовий вимір» з нагоди 20-річчя утворення Державної судової адміністрації України та Національної школи суддів України.

За словами очільника ВС, з початком повномасштабної війни перед судами постала низка проблем, зокрема щодо застосування положень Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України. Крім того, в поточних умовах значно загострилося питання недофінансування судової системи, а також з’явилися виклики, подолання яких ускладнюється через відсутність повноважного складу Вищої ради правосуддя.

«За відсутності ВРП неможливо ухвалювати рішення, котрі дозволили б швидко реагувати на випадки колабораціонізму серед суддів. Сутність незалежності та самостійності судової гілки влади полягає, зокрема, у тому, щоб мати власні інструменти, що дозволяють боротися з негативними явищами всередині системи. Закликаю всіх не толерувати прояви колабораціонізму та корупції, адже якщо ми самі не поборемо ці явища, то не зможемо побудувати сильну судову владу», – наголосив Всеволод Князєв.

Окрім того, Голова ВС висловив вдячність Національній школі суддів України за організацію низки заходів, присвячених практиці розгляду військових та воєнних злочинів, а також подякував проєктам міжнародної технічної допомоги, котрі з перших днів повномасштабної війни надавали всіляку підтримку судам України, зокрема постачаючи офісну техніку та необхідне обладнання для судів, приміщення яких постраждали внаслідок бойових дій.

Також Всеволод Князєв повідомив, що Верховний Суд надіслав запит до Харківської обласної військової адміністрації щодо того, чи дозволяють поточні безпекові умови в місті та в деокупованих населених пунктах області відновити роботу судів, територіальна підсудність яких була тимчасово змінена. Щойно від ХОВА надійде інформація про те, що ситуація в регіоні дає змогу відновити роботу судів, – Головою ВС та Державною судовою адміністрацією України будуть вжиті відповідні заходи.

Верховний Суд