Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Функціонування системи правосуддя України в умовах війни - у фокусі уваги міжнародної науково-практичної конференції високого рівня

07 жовтня 2022, 16:51

З нагоди 20-річчя утворення Державної судової адміністрації України та Національної школи суддів України відбулася міжнародна науково-практична конференція «Система правосуддя України в умовах війни: національний та міжнародно-правовий вимір».

Захід відбувся за ініціативи Державної судової адміністрації України та Національної школи суддів України за підтримки проєктів і програм міжнародної технічної допомоги.

Під час конференції учасники обговорили особливості правосуддя в умовах воєнного стану, національний і міжнародний досвід судового адміністрування, актуальні питання суддівської освіти,  шляхи забезпечення стабільності та належного фінансування судової влади. В межах зміцнення міжнародного співробітництва відбулася професійна дискусія експертів та представників Консультативної ради європейських суддів, Європейської мережі суддівської освіти, проєктів та програм міжнародної технічної допомоги.

У представницькому заході взяв участь виконувач обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Віталій Саліхов, а також представники органів та установ системи правосуддя, міжнародні партнери, голови судів, судді, працівники апарату судів тощо.

Віталій Саліхов окреслив проблемні аспекти суддівського врядування в умовах війни та розповів про ухвалення рішень, які дали змогу забезпечити керованість у судовій системі та організувати належним чином роботу судів та гарантувати безперервність доступу громадян до правосуддя. Водночас через відсутність кворуму у Раді невирішеними наразі залишаються вкрай важливі питання – звільнення суддів, відсторонення від здійснення правосуддя, надання згоди на затримання судді чи утримання його під вартою.

Виконувач обов’язків Голови ВРП вкотре наголосив на потребі формування повного складу конституційного органу суддівського врядування та відновлення виконання ним усіх функцій. Він також звернув увагу на доцільність внесення змін до законодавства, які у майбутньому забезпечать безперервну роботу Вищої ради правосуддя (до прикладу - формування резерву суб’єктами делегування членів Ради).

Він висловив переконання членів Вищої ради правосуддя в тому, що успішна співпраця законодавчої, виконавчої та судової влади та адаптація законодавства до реалій воєнного стану, дасть змогу отримати позитивний результат.

Віталій Саліхов підкреслив, що судова система під час війни продемонструвала здатність здійснювати правосуддя, спроможність працювати у найжорсткіших умовах сьогодення. Судді докладають всіх зусиль для захисту прав громадян та зростання авторитету судової влади.

Вища рада правосуддя