Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інна Плахтій: колабораційна діяльність судді у відставці повинна мати наслідком втрату статусу судді у відставці з позбавленням права на відповідні соціальні гарантії

03 жовтня 2022, 15:21

«Занепокоєння, і не лише судової спільноти, викликає питання щодо суддів у відставці, які перебувають на непідконтрольних територіях, залишили Україну і співпрацюють з окупаційними режимами чи державою-агресором або здійснюють іншу колабораційну діяльність», – на цьому наголосила член Вищої ради правосуддя Інна Плахтій під час круглого столу на тему «Колаборація як виклик судовій системі», присвяченого пошуку механізмів належного реагування на прояви колабораціонізму в судовій системі. Захід відбувся 29 вересня 2022 року за ініціативи Вищої ради правосуддя.

Пропонуємо до уваги повний текст виступу Інни Плахтій

Вказане питання дуже складне, оскільки з відставкою судді кадровий облік припиняється, в судовій системі не фіксується, хто де знаходиться і чим займається, відомості точкові.

Є усталена позиція вищих органів судової влади: право судді на відставку обумовлюється бездоганною репутацією, неухильним дотриманням вимог закону і принципу верховенства права, присяги судді, дотриманням високих стандартів поведінки з метою зміцнення довіри громадян у чесність, незалежність, неупередженість та справедливість суду.

За суддею у відставці зберігаються особливий статус судді як особи із соціально-професійним статусом державної ваги, а також особливе матеріальне забезпечення у вигляді довічного грошового утримання. Такий статус вимагає дотримання вимог законів та високих стандартів поведінки.

Випадки колабораціонізму серед суддів у відставці, безумовно, негативно впливають на авторитет судової влади. Окремим потужним негативним фактором є виплата щомісячного довічного грошового утримання таким особам в умовах повномасштабної агресії та тотального дефіциту бюджету.

Довічне грошове утримання є конституційною гарантією незалежності судді та складовою його правового статусу, його виплату не можна припинити до припинення відставки судді.

А тому колабораційна діяльність судді у відставці повинна мати наслідком втрату статусу судді у відставці з позбавленням права на відповідні соціальні гарантії.

Припинити відставку такого судді може лише Вища рада правосуддя з підстав, які є аналогічними підставам припинення повноважень діючого судді: набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього за вчинення умисного злочину; припинення його громадянства або набуття ним громадянства іншої держави; визнання його безвісно відсутнім або оголошення померлим.

Звернутися до ВРП з повідомленням про наявність підстав для припинення відставки судді може будь-яка особа.

Важливо, щоб суди та компетентні органи зверталися до ВРП з таким повідомленням негайно.

На сьогодні не відомо, скільки випадків колабораційної діяльності суддів у відставці може бути виявлено. Автоматично припинити статус судді у відставці неможливо. ВРП неповноважна. А загроза втрати авторитету судової влади та коштів держави непомірна і зростає.

Тому необхідно невідкладно відновити повноваження ВРП вирішувати питання припинення відставки суддів.

Вища рада правосуддя