Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олексій Сальніков: "В умовах війни, державна влада, органи в системі правосуддя і, насамперед, суди мають оперативно реагувати на виклики часу"

23 вересня 2022, 12:50

23 вересня 2022 року Голова Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков взяв участь в онлайн-конференції "Особливості забезпечення безпеки здійснення правосуддя в умовах воєнного стану", яка організована Проєктом ЄС "Право – Justice ІІ" спільно з ДСА України в рамках реалізації нової фази ініціативи "Модельні суди".

У вітальному слові Олексій Сальніков подякував експертам Проєкту ЄС "Право-Justice" за співпрацю та організацію конференції на таку актуальну на сьогодні тему.

"Повномасштабне вторгнення росії на територію України, введення воєнного стану та вимушене тимчасове зупинення функціонування окремих судів зумовило відповідні зміни у законодавчому регулюванні, судовій практиці та територіальній юрисдикції судів. На сьогодні суди в Україні продовжують здійснювати правосуддя, оскільки конституційні права громадян на звернення до суду не можуть бути обмежені. В нових умовах – в умовах війни, державна влада, органи в системі правосуддя і, насамперед, суди мають оперативно реагувати на виклики часу. Всі ми, окрім іншого, маємо знаходити баланс між можливістю реалізації права громадянина на доступ до суду та запобіганням загрози життю та здоров’ю суддів, працівників апаратів судів, учасників судового процесу та відвідувачів судових установ. В умовах сьогодення розгляд невідкладних питань кримінального судочинства триває навіть попри загрози особистій безпеці суддів. З початком активних бойових дій на території України питання судової безпеки набуло масштабності та нагальності. Заходи, що наразі впроваджуються у судовій системі, забезпечують можливість розгляду судових справ із збереженням життя та здоров`я, суддів, працівників судів та учасників судового процесу. Маємо надію, що незабаром ситуація в країні покращиться, і всі суди зможуть повноцінно працювати, що дозволить кожному громадянину реалізувати його право на доступ до суду та правосуддя, а також захистити свої порушені права та інтереси протягом розумного строку", - зазначив Олексій Сальніков у своєму виступі.

Своєю чергою, у вітальному слові головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС "Право-Justice ІІ" Анна Адамська-Галлант подякувала всім, хто долучився до конференції, оскільки забезпечення безпеки в умовах війни одне з найважливіших завдань.

Державна судова адміністрація України