Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд захистив інтереси дитини, позбавленої батьківського піклування

23 вересня 2022, 11:00

Закарпатський окружний адміністративний суд визнав протиправною бездіяльність відділу освіти, молоді та спорту, культури, туризму сільської ради щодо ненарахування та невиплати дитині, позбавленій батьківського піклування, яка у 2021 році закінчила загальноосвітню школу, одноразової грошової допомоги, передбаченої Законом України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування».

Суд зобов’язав  нарахувати одноразову грошову та  виплатити їй грошові кошти в сумі 14370 грн.  

Суд зазначив, що діти, які внаслідок смерті батьків, позбавлення батьків батьківських прав, хвороби батьків чи з інших причин залишилися без батьківського піклування, мають право на особливий захист і допомогу з боку держави.

Повноваження щодо виплати зазначеної допомоги державою делеговані навчальним закладам, у яких навчаються конкретні діти-сироти чи діти, позбавлені батьківського піклування.

Законом передбачено, що випускники навчальних закладів із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечуються за рахунок навчального закладу або відповідної установи у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, одягом і взуттям, а також одноразовою грошовою допомогою в розмірі не менше шести прожиткових мінімумів для осіб відповідного віку.

Суд зауважив, що розмір одноразової грошової допомоги випускникам навчального закладу не залежить від їхнього подальшого працевлаштування або продовження навчання, а також не залежить від того, чи перебувала дитина на повному державному утриманні у навчальному закладі.

Обов'язок щодо виплати випускникам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, одноразової грошової допомоги є безумовним та не залежить від наявності звернень про виплату грошової допомоги.

З  текстом зазначеного рішення можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень за № 260/2213/22.

Закарпатський окружний адміністративний суд