Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Робоча група з питань фінансування судової влади продовжує роботу щодо спрощення процедури добору кандидатів на посаду судді та врегулювання статусу помічника судді

26 серпня 2022, 16:06

Члени Вищої ради правосуддя Оксана Блажівська та Інна Плахтій взяли участь у черговому засіданні робочої групи з питань належного фінансування судової влади в Україні при Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики.

Учасники з’ясували поточний стан фінансування судової влади, обговорили концепції законопроєктів щодо врегулювання статусу помічника судді та спрощення процедури добору суддів, спрямованих, з-поміж іншого, на вирішення проблем фінансування судової влади та подолання кадрового дефіциту, а також підготовку пропозицій до проєкту Державного бюджету України на 2023 рік у частині фінансування судової влади та пропозицій до плану відновлення України в частині фінансування судової влади.

Член ВРП Інна Плахтій окреслила поточний стан фінансування Ради та зазначила, що наразі ВРП та секретаріат Ради продовжують здійснювати свої повноваження, зокрема щодо забезпечення діяльності Конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів ВККСУ та Голови Верховного Суду.

Голова Робочої групи народний депутат України Сергій Демченко вказав, що напрацьовані напрями концепції законопроєкту щодо статусу помічників суддів та секретарів судових засідань передбачають визначення їх кількісного та якісного складу, спрощеного порядку зайняття ними посад, проходження конкурсних процедур та інші гарантії.

Інна Плахтій та Оксана Блажівська підтримали напрями концепції документа.

«Від штатної чисельності суддів і працівників суду залежить фінансування судової влади загалом. Уже розроблялися типові штатні розписи судів, були встановлені коефіцієнти кількості працівників на штатну суддівську посаду залежно від обсягу роботи. Такі розрахунки вимагають наукового обґрунтування. Тому потрібно продовжувати працювати в цьому напрямі», –  зауважила Інна Плахтій.

Розглядаючи можливі напрями спрощення процедури добору суддів, учасники дійшли згоди, що слід не тимчасово, а на постійній основі розробляти механізми оптимізації цієї процедури, зокрема скорочення тривалості допуску до добору, тривалості спеціальної перевірки тощо.

Крім того, Інна Плахтій наголосила на необхідності усунення суб’єктивного чинника під час перевірки виконананих кандидатами тестових та практичних завдань та здійснення перевірки виключно автоматично.

На переконання Оксани Блажівської, законопроєкт щодо спрощення процедури добору суддів покликаний врегулювати прогалини в чинному законодавстві, що дасть можливість швидше заповнити вакансії в судах. Також потребують змін підходи до призначення суддів до судів першої інстанції, апеляційної інстанції, Верховного Суду. Оксана Блажівська підтримала думку, що під час кар’єрного просування підходи до призначення судді мають бути різними, із врахуванням різних критеріїв, одним з яких для першої інстанції є принцип квотності помічників суддів. Водночас кар’єра діючих суддів повинна мати пріоритет перед добором та передбачати спрощені процедури призначення до судів вищих інстанцій.

З метою уникнення маніпуляцій цими процесами нові підходи до навчання необхідно закріпити саме на законодавчому рівні. Як зазначила член ВРП, це потребує напрацювання спільної позиції усіх представників судової влади та юридичної спільноти.

Оксана Блажівська також зауважила, що з огляду на обрання нещодавно трьох членів до складу Ради Вищій раді правосуддя у новому складі необхідний деякий час для надання пропозицій та вироблення спільної позиції щодо вказаних проєктів документів.

Сергій Демченко зазначив, що законопроєкт щодо призначення на посаду суддів, повноваження яких припинилися у зв’язку із закінченням п’ятирічного строку, на який їх було призначено, наразі перебуває на підписі народних депутатів, після чого йому буде присвоєний реєстраційний номер

Вказав, що у разі схвалення вказаного законопроєкту, який є спільним напрацюванням учасників робочої групи, після відновлення повноважень Вища рада правосуддя зможе ухвалити рішення про призначення близько 320 суддів на посаду безстроково.

Як ми повідомляли, ВРП зверталася до керівництва Парламенту щодо якнайшвидшого врегулювання питання відновлення повноважень «суддів-п’ятирічок».

Відеозапис засідання робочої групи за посиланням https://bit.ly/3dZ3u5F

Вища рада правосуддя