Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Управління соцзахисту відмовило мешканці Прикарпаття у призначенні допомоги: суд визнав протиправними ці дії

03 серпня 2022, 09:49

Івано-Франківський окружний адміністративний суд визнав протиправним, скасував рішення Управління соціального захисту районної державної адміністрації та зобов’язав призначити мешканці Прикарпаття державну соціальну допомогу для малозабезпеченої сім’ї.

У матеріалах справи повідомляється, що позивачці відмовили у розгляді заяви про надання допомоги через внесення не у повному обсязі відомостей про членів малозабезпеченої сім`ї, а саме у зв`язку з відсутністю відомостей про реєстраційні номери облікових карток платників податків (далі - РНОКПП) неповнолітніх дітей.

Позивач зазначає, що не бажає отримувати РНОКПП на малолітніх дітей через релігійні переконання.

У рішенні суду зазначається:

«За загальним правилом у декларації про доходи та майновий стан заявник повинен зазначити РНОКПП заявника та членів сім`ї, але крім тих осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття РНОКПП, повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті. Діти позивача, зважаючи на їх вік (до 14 років) є малолітніми та не мають паспорта громадянина України, що унеможливлює проставлення відповідної відмітки про відмову у присвоєнні ідентифікаційного номера».

На думку суду, не зазначення позивачкою у декларації реєстраційних номерів облікової картки платника податків своїх малолітніх дітей, не може бути підставою для відмови у призначенні державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім`ї.

Рішення суду набрало законної сили.

Івано-Франківський окружний адміністративний суд