Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП вітає отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС

24 червня 2022, 09:58

З 23 червня 2022 року почався новий відлік не лише для України, а й для об’єднаної Європи, яка з нашою державою стане сильнішою.

Україна офіційно стала кандидатом в члени Європейського Союзу. За це проголосували всі без виключення лідери 27-ми країн Євросоюзу на саміті в Брюсселі. Визнана стратегічна значущість України для ЄС.

Наш народ за європейський вибір  заплатив велику ціну під час Революції Гідності. У 2022 році українці віддають життя на полі бою у кривавій війні з росією за свій цивілізаційний вибір і право бути частиною європейської сім’ї. Для українців, які нині борються за існування своєї країни, демонстрація того, що шлях їхньої країни до майбутнього членства в ЄС тепер офіційно відкритий, надзвичайно важливий. Визнання України дійсним кандидатом в члени ЄС є важливим моральним стимулом до трансформацій.

Свою дорогу до членства в ЄС ми почали далекого 1994 року, коли підписали Угоду про партнерство та співробітництво з ЄС.

«Ви ухвалили одне з найважливіших рішень для України за всі 30 років незалежності нашої держави. Однак це рішення – це, я вважаю, не тільки для України. Найбільший крок на посилення Європи, який можна було зробити саме зараз, саме в наш час і саме в таких складних умовах, коли російська війна випробовує нашу здатність зберегти свободу та єдність. На п'ятий день повномасштабної війни Росії проти України ми подали заявку на вступ до Європейського Союзу. Ми надзвичайно швидко та повністю якісно надали відповіді на опитувальник, який отримали від Європейської комісії. І сьогодні – цей бажаний результат. Я хочу сьогодні ще раз особисто підтвердити, що Україна здатна стати повноправним членом Європейського Союзу», - сказав Президент України.

Отримання статусу кандидата спонукає втілювати структурні реформи ще інтенсивніше, щоб набуття повноправного членства у Європейському Союзі не розтягнулося довгі роки. ЄС не визначив точну дату, до якої Україна має довести здатність проводити реформи. В пропозиції визначено, що Єврокомісія проведе першу оцінку наприкінці 2022 року, однак для відновлення реформ в Україні мають завершитися бойові дії, тому термін може бути, і найімовірніше буде продовжений.

Майбутній вступ України до ЄС та НАТО створить реальні основи для довгострокового миру в Європі. Адже членство України – це нові можливості суттєвого посилення потенціалу європейської і євроатлантичної спільноти.

Вища рада правосуддя