Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Найболючіші питання для судової системи – це доля суддів на окупованих територіях і судів, приміщення яких зруйновані

20 червня 2022, 17:28

На цьому наголосив Голова Верховного Суду Всеволод Князєв під час онлайн-наради керівництва ВС з головами апеляційних судів та керівниками органів системи правосуддя.

Крім того, очільник ВС зазначив про значне недофінансування судової системи, пов’язане, зокрема, із критично низьким рівнем надходження судового збору, яке на сьогодні становить 15 % від минулорічного показника.

Всеволод Князєв також висловив вдячність головам та суддям апеляційних судів, котрі мають подвійне навантаження, розглядаючи справи, які були передані з інших судів, і працюють у непростих умовах кадрової кризи.

«Зараз вирішується питання щодо відновлення роботи Харківського апеляційного суду та Господарського суду Миколаївської області, будівлі яких були повністю зруйновані. Дякую колективам цих судів та керівництву Апеляційного суду Миколаївської області, котрі докладають максимум зусиль для того, аби це стало можливим», – сказав він.

Окрему увагу Голова ВС приділив питанню відновлення роботи судів, які розміщені на тимчасово непідконтрольній Україні території.

«Територіальна підсудність цих судів змінена, наступним кроком є відрядження суддів до інших судів для того, щоб підсилити суди, які мають додаткове навантаження. Ми впевнені, що всі наші території, котрі перебувають під окупацією, будуть звільнені і ми відновимо підсудність всіх наших судів», – зауважив Всеволод Князєв.

За його словами, кримінальні справи, підсудні судам тимчасово окупованої АР Крим та м. Севастополя, будуть передаватися до судів на Київщині, оскільки саме в м. Києві розташована прокуратура Автономної Республіки Крим, а цивільні справи розглядатимуться на Одещині з огляду на найбільшу територіальну наближеність регіонів.

Голова Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков поінформував, що станом на 17 червня 2022 року 99 місцевих та апеляційних судів не здійснюють правосуддя, територіальна підсудність 98 судів змінена. На тимчасово непідконтрольних українській владі територіях розташовані 67 судів. Крім того, 7 приміщень судів повністю зруйновані, 64 – зазнали суттєвих пошкоджень.

В. о. Голови Вищої ради правосуддя Віталій Саліхов зосередився на питанні про необхідність формування повноважного складу ВРП, зокрема задля забезпечення реалізації її дисциплінарних функцій, та відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч звернув увагу на організаційні питання щодо проведення ХІХ позачергового з’їзду суддів України й розповів про ініціативу РСУ щодо відрядження суддів до судів, які мають надмірне навантаження і працюють в умовах нестачі кадрів.

Учасники наради обговорили також перебіг процедури тимчасового переведення суддів і законодавчі ініціативи щодо здійснення правосуддя в дистанційному режимі.

Верховний Суд