Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Віталій Саліхов взяв участь у обговоренні нагальних для судової системи питань

20 червня 2022, 11:25

Виконувач обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Віталій Саліхов разом з керівництвом судової системи взяв участь у робочій нараді щодо нагальних питань судової системи в умовах повномасштабної війни.

Поточну ситуацію та шляхи вирішення низки проблем обговорювали Голова Верховного Суду Всеволод Князєв, очільники касаційних судів, Голова державної судової адміністрації Олексій Сальніков, Голова Ради суддів України Богдан Моніч, голови апеляційних судів.

Віталій Саліхов наголосив, що наразі гостро стоїть питання формування повноважного складу Вищої ради правосуддя для виконання органом конституційних функцій та відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. «І якщо кандидатів на посаду члена ВРП вистачає, то кандидатів на посаду члена ВККС на сьогодні лише 15. А для того, щоб запустити процес потрібно мінімум 32. Якщо не буде сформовано ВККС, не завершаться розпочаті кадрові процедури та не відновиться добір, заповнити вакансії у судах першої і апеляційної інстанції не вдасться», - підкреслив він. Принагідно Віталій Саліхов звернувся до голів касаційних та апеляційних судів та закликав провести роботу із суддями для того, щоб вони активніше кандидували до складу ВККС.

В.о. Голови ВРП також звернув увагу на потребу відновлення реалізації дисциплінарної функції. Як відомо, ВРП була позбавлена відповідних повноважень, а служба дисциплінарних інспекторів, якій передані функції, досі не сформована. «Існує нагальна потреба обговорення у суддівській спільноті аспектів застосування статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», яка формує принципи притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. Напрацювання критеріїв необхідне перш за все для суддів – щоб кожний суддя знав чіткі підстави притягнення до дисциплінарної відповідальності», - сказав Віталій Саліхов.

Також на думку виконувача обов’язків Голови Вищої ради правосуддя, слід адаптувати до критичних умов сьогодення підходи до відрядження суддів. Він запропонував представникам Верховного Суду та Ради Суддів України з огляду на особливі умови судочинства, які склалися під час війни, і враховуючи, що більшість суддів не дали згоду на відрядження, розробити положення, яке б тимчасово обмежило демократичний принцип надання суддею згоди на відрядження та забезпечило хоча б мінімальну спроможність судів здійснювати правосуддя. Закон України «Про правовий режим воєнного стану» допускає таку можливість.

Також Віталій Саліхов повідомив, що до Ради від правоохоронних органів надходять запити щодо припинення відставки суддів, які займають посади в так званих народних республіках на тимчасово окупованих територіях України, або обрали подвійне громадянство. За його словами, як тільки Рада стане повноважною, члени розглядатимуть ці питання.

Вища рада правосуддя