Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справедливий судовий розгляд неможливий без належного експертного забезпечення правосуддя – суддя ВС Ігор Бенедисюк

20 червня 2022, 10:52

17 червня 2022 року Київський науково-дослідний інститут судових експертиз провів Другий Всеукраїнський форум судових експертів, цьогоріч присвячений особливостям здійснення експертиз у воєнний час.

 У заході взяли участь представники судової та правоохоронної систем, наукового судово-експертного середовища, виконавчої і законодавчої гілок влади та юристи-практики.

Другий рік поспіль Верховний Суд на форумі представляв суддя Касаційного господарського суду у складі ВС Ігор Бенедисюк, який у вітальній промові подякував організаторам і наголосив на важливості та своєчасності порушеної проблематики.

«Експертиза в господарському процесі є одним з основних засобів доказування, оскільки під час здійснення правосуддя дуже часто виникає необхідність установлення обставин (фактів), дані про які потребують спеціальних досліджень та знань. Можливо, у нинішніх реаліях важливість економічних експертиз при вирішенні господарських спорів є не настільки актуальною, проте переконаний, що вже незабаром ми обов’язково порушимо питання про відшкодування збитків, заподіяних нашій країні й кожному громадянину зокрема. Саме над цим працюють наразі Верховний Суд і багато експертів, у тому числі на передовій, часто в надважких умовах, на нерозмінованих територіях. Адже для подальшого ефективного розслідування справ про злочини, які вчиняють російські агресори в Україні, вирішальне значення матимуть своєчасно зафіксовані та збережені докази. Справедливий судовий розгляд неможливий без належного рівня експертного забезпечення правосуддя», – наголосив спікер.

За словами Ігоря Бенедисюка, хоча нині, з урахуванням обмежень воєнного часу, й ускладнене професійне спілкування, важливо знаходити можливості для обговорення фахових питань: «Переконаний, що ми не лише витримаємо це все та переможемо, але й вийдемо на зовсім інший якісний рівень і відносин у державі, і експертного забезпечення, і, безумовно, життя загалом».

Також учасники форуму обговорили, зокрема, проблеми експертного забезпечення правосуддя під час розслідування воєнних злочинів; проведення експертизи ДНК з ідентифікації тіл загиблих; рекомендації із забезпечення розмінувань територій; питань установлення збитків державі та юридичним і фізичним особам за наслідками масштабних пошкоджень та руйнувань об’єктів рухомого й нерухомого майна; організації огляду місця події тощо.

Верховний Суд