Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП виступає за якнайшвидше врегулювання питання відновлення повноважень суддів «п’ятирічок»

03 червня 2022, 10:23

Вища рада правосуддя звернулася до Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, Голови Комітету ВРУ з питань правової політики Андрія Костіна, народного депутата Сергія Демченка та закликала підтримати законопроєкти, спрямовані на врегулювання питання відновлення повноважень суддів, які не здійснюють правосуддя у зв’язку зі спливом терміну, на який їх призначено (№ 5889, № 4505).

Як відомо, 7 листопада 2019 року достроково припинено повноваження Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та до сьогодні не призначено її новий склад. Процедури добору та кваліфікаційного оцінювання сотень суддів, в тому числі й тих, у яких відсутні повноваження щодо здійснення правосуддя, у зв’язку із закінченням п’ятирічного строку призначення, та які реалізували своє право на призначення на посаду судді безстроково подавши до ВККСУ відповідної заяви про проведення кваліфікаційного оцінювання, зупинені на різних етапах.

У ВРП зазначають, що навіть формування на конкурсних засадах нового складу ВККСУ (що за теперішніх умов є проблематичним) не дозволить оперативно вирішити проблему призначення суддів, подолання кадрового голоду та надмірного навантаження на діючі суди. Адже за декілька років фактичної бездіяльності цього органу та в умовах відтоку найпрофесійніших суддівських кадрів, коло питань, які потрібно оперативно вирішувати новоутвореному складу ВККСУ є надто великим.

З огляду на вказані обставини законодавці пропонують встановити, що до дня формування повноважного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Вища рада правосуддя без рекомендації ВККСУ вирішує питання про внесення подання Президенту України про призначення суддів, у яких закінчилися п’ятирічні повноваження на посаду судді безстроково.        

У ВРП підтримують вказану ініціативу. Адже ситуація за якої протягом тривалого часу судді, які подали заяву про проходження кваліфікаційного оцінювання, позбавлені можливості у встановлені законом строки пройти відповідну процедуру та бути призначеними на посаду безстроково, є дискримінаційною та порушує конституційні та встановлені міжнародними стандартами гарантії незалежності судді та недискримінації при вирішенні питань суддівської кар’єри. 

На думку членів ВРП, такий підхід заслуговує на підтримку як виключний одноразовий захід, оскільки усуває дискримінацію у питанні суддівської кар’єри тих суддів, які у зв’язку з тривалою неповноважністю ВККСУ позбавлені можливості пройти кваліфікаційне оцінювання та дозволить частково вирішити проблему гострої кадрової нестачі у судах. Водночас у ВРП наголошують, що такий підхід не може поширюватися на суддів  щодо яких внесено подання про тимчасове відсторонення від здійснення правосуддя з подальшим кваліфікаційним оцінюванням. Порядок призначення суддів, до яких застосовано дисциплінарне стягнення, передбачене пунктом 4 частини першої статті 109 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» має залишатися незмінним.

Затвердження таких норм дасть змогу унеможливити кадровий колапс у системі правосуддя, який негативно впливає на реалізацію права громадян України на звернення до суду.

Нагадаємо, члени ВРП закликали невідкладно відновити повноважний склад Ради. Вони звернулися до суб’єктів формування ВРП та закликали Президента України, Верховну Раду України, з’їзд суддів України, з’їзд адвокатів України, всеукраїнську конференцію прокурорів, з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ вжити всіх необхідних заходів для заповнення вакансій за квотою кожного з них. Повноважний склад ради дасть змогу відновити реалізацію конституційних функцій органу суддівського врядування.