Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Члени ВРП закликають невідкладно відновити повноважний склад Ради

26 травня 2022, 16:47

Виконувач обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Віталій Саліхов, члени Ради Оксана Блажівська та Інна Плахтій наголошують на потребі невідкладного відновлення роботи органу суддівського врядування та продовження виконання ним конституційних функцій.

Вони звертаються до суб’єктів формування ВРП та закликають Президента України, Верховну Раду України, з’їзд суддів України, з’їзд адвокатів України, всеукраїнську конференцію прокурорів, з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ вжити всіх необхідних заходів для заповнення вакансій за квотою кожного з них.

Вища рада правосуддя як конституційний орган є однією з найважливіших інституцій судової системи, яка відповідно до законодавства має діяти в Україні на постійній основі для забезпечення незалежності судової влади, її функціонування на засадах відповідальності, підзвітності перед суспільством, формування доброчесного та високопрофесійного корпусу суддів, додержання норм Конституції і законів України, а також професійної етики в діяльності суддів і прокурорів.

Станом на сьогодні у складі Вищої ради правосуддя з 21 члена продовжують працювати лише три члени, які за рішенням Етичної ради визнані такими, що відповідають критеріям професійної етики та доброчесності, а також Голова Верховного Суду (за посадою).

За умов відсутності повноважного складу є не можливим виконання Вищою радою правосуддя як колегіальним органом функцій та повноважень, визначених Конституцією України та Законами України «Про Вищу раду правосуддя», «Про судоустрій і статус суддів».

Нагадаємо, Законом № 2128-ІХ здійснення окремих повноважень ВРП тимчасово покладено на Голову Верховного Суду, частину функцій передано Державній судовій адміністрації України.

Однак наразі залишаються заблокованими інші вкрай важливі функції ВРП, без яких повноцінне функціонування системи правосуддя неможливе. Зокрема: надання згоди на затримання судді чи утримання його під вартою, ухвалення рішень про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності, в тому числі і у кримінальних провадженнях за фактом державної зради і колабораціонізму, вирішення питань про внесення Президенту України подання щодо призначення на посаду суддів, звільнення суддів з посад. Без повноважного складу ВРП неможливо сформувати Вищу кваліфікаційну комісію суддів України, від якої залежить наповнення судів кадрами, неможливо виконати вимоги Закону № 1635-IX та сформувати Службу дисциплінарних інспекторів. Крім того, на цей час у Вищій раді правосуддя перебуває понад п’ять тисяч дисциплінарних скарг на дії суддів, які потребують розгляду та прийняття у визначені законом терміни відповідних рішень.

Безперебійна робота всієї гілки судової влади в умовах воєнного стану є надзвичайно важливою з огляду на задачі і виклики, які постали перед Україною та системою правосуддя  у тому числі у зв’язку з військовою агресією з боку російської федерації. Вища рада правосуддя є ключовою ланкою у забезпеченні стабільності судової системи. Виконання нею функцій у повному обсязі є запорукою реалізації державної влади всіма конституційними інституціями.

З огляду на зазначене в.о. Голови Вищої ради правосуддя Віталій Саліхов, члени Ради Оксана Блажівська та Інна Плахтій закликають кожного із суб’єктів делегування пришвидшити процедури добору та забезпечити відновлення повноцінного функціонування конституційного органу суддівського врядування.