Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обговорено проект Регламенту призначення та звільнення суддів Конституційного Суду України

08 серпня 2014, 17:35

 8 серпня 2014 року Рада суддів України прийняла за основу Регламент призначення та звільнення суддів Конституційного Суду України з посад за квотою з’їзду суддів України.

Також Радою суддів прийнято за основу Регламент з’їзду суддів України.

Зазначені проекти будуть доопрацьовані створеними робочими групами та направлені делегатам ХІІ позачергового з’їзду суддів України, радам суддів та судам для надання пропозицій. З проектами названих актів можна ознайомитись на веб-сайті Ради суддів України.

Крім того, вищим органом суддівського самоврядування висловлено занепокоєння з приводу не вирішення питання: звільнення суддів, які досягли граничного віку перебування на посаді, тобто 65-річного віку, суддів, 5-річний термін перебування яких на посаді судді завершився, проте вони не обрані суддями безстроково, а також суддів, які призначені на посаду судді в межах п‘ятирічного терміну та не прийняли присягу. Оскільки названі судді відповідно до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" не відправляють правосуддя, то це призводить до збільшення навантаження на інших суддів, а в окремих судах повністю унеможливлює відправлення правосуддя. З урахуванням звернення ХІІ позачерговим з‘їздом суддів України, Радою суддів України доручено її голові повторно звернутися до керівництва держави із якомога швидшого вирішення вказаних питань.

Крім того, Радою затверджено Орієнтовний план роботи Ради суддів України та Графіку чергових засідань Ради суддів України на друге півріччя 2014 року.

Наступне засідання Ради суддів України відбудеться 5 вересня 2014 року.