Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернулася до Офісу Генерального прокурора з приводу фактів, повідомлених суддею Соснівського районного суду міста Черкас

29 жовтня 2021, 14:30

Суддя Троян Тетяна Євгенівна повідомила ВРП, що після проголошення нею ухвали про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою він неодноразово погрожував їй вбивством та насильством.

Тетяна Троян вважає, що публічне висловлювання погроз є втручанням у діяльність судді щодо здійснення правосуддя.

Черкаська обласна прокуратура поінформувала ВРП, що за заявою судді Соснівського районного суду міста Черкас Т. Троян розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом висловлювання на адресу судді погроз вбивством та застосування насильства під час розгляду клопотання про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою за частиною першою статті 377 Кримінального кодексу України (Погроза вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна щодо судді, народного засідателя чи присяжного, а також щодо їх близьких родичів у зв'язку з їх діяльністю, пов'язаною із здійсненням правосуддя). Наразі вказане досудове розслідування триває, за його результатами будуть прийняті відповідні процесуальні рішення.

Варто нагадати, що згідно зі статтею 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддя у своїй діяльності щодо здійснення правосуддя є незалежним від будь-якого незаконного впливу, тиску або втручання. Втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя забороняється і має наслідком відповідальність, установлену законом.  

Аналізуючи матеріали, зібрані під час підготовки до розгляду повідомлення судді Соснівського районного суду міста Черкас Т. Троян, Вища рада правосуддя дійшла висновку про наявність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя, визначених статтею 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

До повноважень Вищої ради правосуддя статтею 131 Конституції України та статтею 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» віднесено вжиття заходів щодо забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань на підставі заяви судді Соснівського районного суду міста Черкас Тетяни Троян.

Вища рада правосуддя