Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області нагадує про кримінальну відповідальність за підробку COVID-сертифікатів

29 жовтня 2021, 11:51

Днями до Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області надійшов обвинувальний акт за фактом підробки COVID-сертифікату.

Відтак, органом досудового розслідування встановлено, що українець під час проходження державного кордону пред’явив інспектору Державної прикордонної служби України підроблений документ, а саме міжнародне свідоцтво про вакцинацію від COVID-19, видане на його ім'я, яке посвідчене лікарем комунального некомерційного підприємства, видача якого не входить до повноважень даного підприємства.

Дії даної особи правоохоронцями були кваліфіковані за частиною 4 статті 358 Кримінального Кодексв України, тобто використання завідомо підробленого документа.

За результатами розгляду обвинувального акта особу було визнано винною у вчиненні кримінального правопорушення (проступку), передбаченого частиною 4 статті 358 КК України, та призначено йому покарання у межах санкції даної статті.

Ужгородський міськрайонний суд зауважує, що згідно з санкцією частини 1 статті 358 КК України передбачена кримінальна відповідальності осіб за підроблення COVID-сертифікатів, а саме: 

  • штраф до 17 000 грн або 
  • арешт на строк до 6 місяців, або
  • обмеженням волі на строк до 2 років.

Повторне вчинення цього кримінального правопорушення загрожує обмеженням чи позбавленням волі на строк до 5 років.

Для тих, хто користується завідомо підробленим сертифікатом передбачена також відповідальність у вигляді штрафу в сумі 850 грн або ж арештом до 6 місяців чи обмеженням волі до 2 років.

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області