Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обговорено новий українсько-канадський проект судової співпраці

25 липня 2014, 09:52

24 липня 2014 року в приміщенні Державної судової адміністрації України відбулася зустріч Голови ДСА України Зеновія Холоднюка з Директором міжнародних програм Офісу Уповноваженого з федеральних судових справ Канади Олегом Шаковим та Головним менеджером програм Наталією Городецькою, які перебувають в Україні з робочим візитом у рамках Проекту "Освіта суддів – для економічного розвитку".

Під час зустрічі обговорено подальшу співпрацю Державної судової адміністрації з Проектом "Освіта суддів – для економічного розвитку" та участь ДСА України в майбутньому проекті українсько-канадської судової співпраці, який розпочнеться на початку наступного року.

У ході зустрічі Голова ДСА України розповів про нинішній стан судової системи, проблеми та перспективи її реформування. Зеновій Холоднюк наголосив, що сьогодні в судовій системі достатньо проблем, які потребують першочергового вирішення, проте система і надалі активно розвивається та запроваджує новації в роботі, і завдяки міжнародним проектам також, переймаючи прогресивний міжнародний досвід. Очільник ДСА України запропонував напрямки, за якими бачить подальшу спільну роботу з канадським проектом.

Заслухавши запропоновані напрямки, Директор міжнародних програм Офісу Уповноваженого з федеральних судових справ Канади означив визначені напрямки в рамках майбутнього проекту. Зокрема, допомога у створенні Прес-центру судової влади; навчальний компонент, який включатиме в себе підготовку та розробку навчальних курсів для прес-секретарів у судах, спеціалістів з розгляду звернень громадян; розробку стандартного проекту модельного суду, з урахуванням усіх потреб та вимог до судової установи; розробку критеріїв оцінки роботи апарату суду та також допомогу в роботі над остаточним виробленням критеріїв оцінки якості роботи суду та визначення навантаження на суддів тощо.

Довідково: П’ятирічний Проект фінансується Канадським Агентством міжнародного розвитку та впроваджується Канадським національним інститутом суддівської освіти. Проект розроблений з метою сприяння створенню в Україні системи  ефективного  навчання суддів та кандидатів на посаду судді Національною школою суддів України під керівництвом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ). Основні партнери проекту – ВККСУ, Національна школа суддів України, пілотні суди в Одесі та Івано-Франківську, а також Офіс уповноваженого з федеральних судових справ Канади.

Головним завданням Проекту є надання Україні допомоги у сфері покращення ділового середовища за рахунок підвищення ефективності роботи судів, розробки навчальних програм для суддів та впровадження судової медіації.

Проект спрямований на вдосконалення роботи ВККСУ, НШСУ, а також досудове врегулювання спорів. РСУ та ДСА України прямої участі в проекті не беруть.

Українсько-канадський проект судової співпраці впроваджувався Канадською агенцією міжнародного розвитку через Офіс Уповноваженого з федеральних судових справ Канади. Другий етап Українсько-канадського проекту судової співпраці розпочато в листопаді 2006 року та завершено в січні 2011року.

  Метою Українсько-канадського проекту судової співпраці є сприяння зміцненню верховенства права в Україні шляхом удосконалення і зміцнення незалежності, ефективності, прозорості та доступності судової системи та суддів.

  Основними завданнями Проекту було покращення доступу до судової системи через модельні суди, зміцнення навчального потенціалу Академії суддів України, розширення поінформованості громадськості про роль судочинства в Україні, а також покращення донесення до громадян інформації та якості здійснення правосуддя.

У рамках Проекту видано та розповсюджено посібник «Сучасне управління в суді», визначено кілька модельних судів Одеської та Івано-Франківської областей, де була вперше реалізована система документообігу суду, введено посади керівника апарату суду, розподілено обов‘язки між головою суду та керівником апарату, проведено низку навчальних заходів.

  Канадська агенція міжнародного розвитку є урядовою організацією, яка фінансує проекти з розвитку та програми технічної співпраці в різних країнах світу, підтримує сталий розвиток у країнах, що розвиваються, а також у країнах перехідного періоду задля створення більш безпечного та заможного життя.