Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася робоча зустріч з експертами Проекту Європейського Союзу "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні"

18 липня 2014, 11:54

 17 липня 2014 року в приміщенні Державної судової адміністрації України відбулася робоча зустріч Голови Ради суддів України Валентини Сімоненко та Голови Державної судової адміністрації України Зеновія Холоднюка з експертами Проекту Європейського Союзу "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні" Віргіліусом Валанчусом та Довідасом Вітаускасом.

         Метою зустрічі було представлення та обговорення проекту Стратегії розвитку судової системи на 2015-2019 роки, розробленого експертами Проекту.

Голова Ради суддів України відзначила, що Стратегія цілком відповідає вимогам часу, проте потребує деякого коригування. Зокрема, за словами  Валентини Сімоненко у проекті Стратегії розвитку судової системи на 2015-2019 роки потрібно більше уваги приділити навчальному процесу як суддів, так і працівників апаратів судів. Потребують змін підходи до навчального процесу та терміни перепідготовки суддів, підготовки кандидатів на посаду судді.

Обговорюючи питання взаємодії судової системи та Проекту ЄС Голова Державної судової адміністрації України відзначив, що увага європейських експертів до питань бюджету судової влади вселяє оптимізм на вирішення проблемних питань у цій сфері.

Потребує вдосконалення система бюджетування судової гілки влади щодо забезпечення участі її представників на всіх стадіях прийняття рішень стосовно розподілу загального обсягу бюджетних ресурсів між незалежними гілками влади з метою забезпечення реальної незалежності у сфері бюджетування.

Також важливою є розробка механізмів контролю навантаження на суддів і відповідно оптимізація чисельності суддівського корпусу та працівників апаратів судів, нормування видатків на їх утримання.

Актуальним є питання вдосконалення такого інституту як судовий збір з метою збільшення дохідної частини бюджету, що спрямовується на утримання судової системи.

Учасники робочої зустрічі обмінялися думками з експертами Європейського Союзу стосовно пріоритетів судової влади та відзначили необхідність доопрацювання запропонованого варіанту Стратегії розвитку.

Довідково: Проект "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні"  має бюджет у 8,6 мільйонів євро та триватиме 3,5 роки. Проект реалізується Консорціумом на чолі із Justice Coopération Internationale (JCI), уповноваженим органом Міністерства юстиції Франції, у співпраці із CIVIPOL (уповноваженим органом Міністерства внутрішніх справ Франції), ADETEF (уповноваженим органом Міністерства фінансів Франції), Міністерством юстиції Польщі, Міністерством юстиції Литви, Литовським Інститутом права, Німецьким Фондом міжнародного правового співробітництва (IRZ), уповноваженим органом Федерального Міністерства юстиції Німеччини та українською неурядовою організацією «Центр політико-правових реформ» в статусі асоційованої організації. Проект розпочав роботу відповідно до Угоди, укладеної у грудні 2011 року між Урядом України та Європейським Союзом, яка закладає правову основу для започаткування та реалізації Проекту ЄС "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні". Метою Проекту "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні" є прискорення сталих реформ у сфері юстиції в Україні. Крім того, у рамках проекту має бути напрацьоване єдине консолідоване бачення реформ у сфері юстиції, яке поділятимуть усі заінтересовані сторони.