Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олег Прудивус: ВРП максимально сконцентрована на вирішенні питань фінансування судів

21 вересня 2021, 13:45

Член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус взяв участь у засіданні робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади в Україні, яка працює у Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики.

Учасники засідання заслухали інформацію Державної судової адміністрації України щодо поточного стану фінансового забезпечення потреб судів. За словами Олега Прудивуса, Вища рада правосуддя максимально сконцентрована на вирішенні питань фінансування судів. Так, за поданням ДСА України вже погодила не один перерозподіл коштів задля уникнення критичної ситуації.

Зокрема, з метою забезпечення виплати заробітної плати працівникам апаратів місцевих та апеляційних судів до кінця 2021 року з урахуванням стимулюючих виплат не менше 20 % від посадового окладу, 9 вересня 2021 року Вища рада правосуддя вирішила погодити відповідний перерозподіл видатків державного бюджету в розрізі судів і територіальних управлінь Державної судової адміністрації України у сумі 229 504,8 тис. грн за рахунок зменшення бюджетних асигнувань за напрямком видатків «Фонд суддівських винагород для новопризначених суддів та суддів, що звільняються». 

На сьогодні це питання перебуває на розгляді Міністерства фінансів України. У разі здійснення вказаного перерозподілу міністерством, працівники апаратів судів зможуть отримувати заробітну плату до кінця цього року з урахуванням стимулюючих виплат не менше 20 % від посадового окладу. Олег Прудивус висловив сподівання на досягнення порозуміння з Міністерством фінансів України із цього питання.

Водночас член ВРП зазначив, що навіть з урахуванням 20 % стимулюючих виплат заробітна плата працівників апаратів судів залишиться надзвичайно низькою, що й надалі призводитиме до відтоку професійних кадрів із судів. «Потрібно віднайти резерви для збільшення стимулюючих виплат», – сказав він.

За інформацією т. в. о. Голови Державної судової адміністрації України Олексія Сальнікова, до кінця 2021 року очікуються понадпланові надходження від судового збору у сумі приблизно 800 млн гривень. Із них 360 млн грн планується розподілити на виплату заробітної плати працівникам апаратів судів та судових установ.

Олег Прудивус повідомив також про погодження перерозподілу коштів, які будуть використані на оплату судами комунальних послуг. Ці рішення, на його переконання, сприятимуть стабілізації ситуації. Член ВРП запевнив, що в разі необхідності Рада й надалі реагуватиме відповідним чином.

Крім того, під час засідання обговорювався проєкт Державного бюджету України на наступний рік Наразі Комітет здійснює підготовку пропозицій в частині фінансування судової системи. За інформацією народного депутата України Сергія Демченка, робоча група підтвердила необхідність збільшення фінансування судової влади у проєкті Держбюджету України на 2022 рік. Парламентарі пропонують збільшити обсяг фінансування Державної судової адміністрації України на 5008786,1 тис. грн, Вищого антикорупційного суду – на 187 482,9 тис. грн, Верховного Суду – на 459,7 млн грн, Вищої ради правосуддя – на 59 227,2 тис. гривень.

Також під час засідання робочої групи узгоджено базові положення законопроєкту щодо закріплення на рівні закону розмірів посадових окладів працівників суду.

Вища рада правосуддя