Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олексій Маловацький: Законопроєкту про нову мережу судів має передувати узгодження позиції суддів

20 вересня 2021, 17:45

Для того щоб будь-яка реформа була успішною, перед запровадженням нововведень потрібно спрогнозувати, який вплив вони матимуть у майбутньому. На цьому наголосив виконувач обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, на якому були представлені напрацювання робочої групи з підготовки законопроєкту про зміну системи місцевих судів, а саме схема нових окружних судів.

Засідання відбулося у Херсонському апеляційному суді.

Коментуючи процес підготовки до зміни мережі судів, яка буде адаптована під новий адміністративно-територіальний устрій, Олексій Маловацький зазначив: «Я не зовсім погоджуюсь із тезою, що ми можемо просто укрупнити суди. Не може бути реформа заради реформи, потрібно все прораховувати на три-чотири кроки вперед. Мета судової влади – стабілізувати суспільні відносини в державі. І якщо в результаті реформи держава не зможе забезпечити реалізацію права особи на доступ до правосуддя, наслідки будуть негативними».

Він також наголосив, що одним із визначальних чинників, який варто враховувати при розробленні нової мережі судів, є стан транспортного забезпечення, а отже і можливість громадян дістатися до суду, який визначено центром округу. У результаті реформування має бути передусім гарантована доступність правосуддя для громадян.

Виконувач обов’язків Голови ВРП зауважив, що, крім вирішення організаційних питань та питання технічного розміщення судів, належна увага має бути приділена юридичним та процесуальним аспектам. «Ліквідація суду – це ліквідація юридичної особи з усіма правовими наслідками. Виникає запитання: що робити із суддями, які призначені у певний суд? Також потрібно визначитись, у якому суді буде проводитися авторозподіл справ», – зазначив він.

Олексій Маловацький також наголосив на необхідності вжиття заходів, які унеможливлять паралельне існування старої та нової мереж судів.

На думку Олексія Маловацького, реєстрації законопроєкту має передувати узгодження позиції судів і суддів щодо цього вкрай важливого питання.

«Можливо, слід витратити більше часу на підготовчий етап, прийти до спільного бачення, щоб потім не виправляти похибки», – зазначив він.

У виїзному засіданні взяли участь народні депутати України, Голова Ради суддів України, голови апеляційних судів, представники Офісу Президента України, місцевої влади, міжнародні експерти.

Вища рада правосуддя