Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Завдяки співпраці ВРП та Українсько-канадського Проєкту реалізовано низку амбітних ініціатив, – Олексій Маловацький

20 вересня 2021, 17:29

Виконувач обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький під час засідання Керівного комітету українсько-канадського Проєкту підтримки судової реформи, присвяченого підсумкам шестирічної діяльності, відзначив плідну співпрацю Вищої ради правосуддя із Проєктом та подякував за допомогу в реалізації амбітних ініціатив.

За його словами, Проєкт надав методичну допомогу з розгляду дисциплінарних справ, що було вкрай актуально після законодавчих змін 2017 року. Досвід зарубіжних країн, зокрема Канади, в цій сфері був неабияк корисним. Слід зауважити, що із 2017 року ВРП розглянула понад 65000 скарг, кожна з яких потребувала детального вивчення та не могла бути залишена поза увагою.

«Необхідно зазначити, що в результаті реалізації положень Закону України № 1635-ІХ наразі дисциплінарна функція ВРП зупинена. Де-факто ВРП позбавлена конституційної функції реагувати на найбільш кричущі випадки дисциплінарних проступків суддів. Таким чином, ми знову починаємо «збирати» справи, оскільки до ВРП щотижня надходить у середньому 40–50 скарг», – сказав Олексій Маловацький.

Завдяки плідній співпраці із Проєктом напрацьовано методологію аналізу бюджетних запитів та видатків, що на сьогодні вкрай важливо у зв’язку з недофінансуванням судової влади України.

«Ми щодня отримуємо від судів першої та апеляційної інстанцій листи про брак коштів як для виплати заробітної плати працівникам апаратів судів, так і для оплати комунальних послуг у судах. У зв’язку із цим на офіційному вебсайті ВРП розміщена інтерактивна онлайн-мапа звернень щодо проблем із фінансуванням судів, яка акумулює інформацію стосовно судів усіх областей України щодо проблем із фінансуванням та наочно демонструє кількість та зміст таких листів», – наголосив Олексій Маловацький.

Проєктом також надана допомога у проведенні серед студентів-правників першого Всеукраїнського конкурсу з написання судового рішення. За результатами конкурсу з 800 студентів, які прагнуть реалізувати свій потенціал у сфері правосуддя, було обрано 13 найкращих. Саме вони мали змогу пройти стажування у Вищій раді правосуддя.

«Судова влада потребує залучення нових кадрів, сміливих підходів та ініціатив. Ми, у свою чергу, маємо заохочувати майбутніх юристів до роботи в секторі правосуддя. Ідея створення кадрового резерву надасть можливість залучати до роботи в судах найкращих. Судова система має бути місцем для молодих, перспективних та амбітних, а не закритою кастою для обраних», – наголосив в. о. Голови ВРП.

Також спільно із Проєктом не залишено поза увагою і гендерний аспект у роботі ВРП. «За результатами аналізу гендерного складу Ради встановлено, що серед членів Ради 8 жінок та 9 чоловіків – майже порівну, серед керівників органу – жінок та чоловіків порівну, а в секретаріаті ВРП переважають жінки», - зауважив Олексій Маловацький.

Вища рада правосуддя