Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулося засідання Керівного комітету Проекту ЄС "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні"

17 липня 2014, 15:25

 17 липня 2014 року в Міністерстві юстиції України відбулося засідання Керівного комітету  Проекту ЄС "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні".

Участь у засіданні Керівного комітету взяли: голова Ради суддів України Валентина Сімоненко, Керівник Головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента України Олександр Волков, заступник Міністра юстиції України Руслан Рябошапка, заступник Генерального прокурора України Віталій Касько, представники Державної судової адміністрації України, Вищої ради юстиції, МВС, СБУ, Центру політико-правових реформ, Національної асоціації адвокатів, експерти Ради Європи та Європейського Союзу, інші.

Як відзначали учасники зібрання, реалізація завдань проекту Європейського Союзу "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні"  має певні результати, адже команда експертів проекту ЄС напрацювала низку документів для діяльності Проекту. Зокрема, уже готові проекти окремих стратегій реформування органів юстиції.

Головний експерт Проекту ЄС Віргіліус Валанчюс представив на розгляд Керівного комітету План діяльності Проекту та звіт щодо діяльності в попередній період. Також Віргіліус Валанчюс презентував стан реалізації кожного із шести ключових компонентів:

підтримка стратегії розвитку сектору юстиції;

підтримка реформи правоохоронних органів;

підтримка реформи прокуратури;

підтримка прав на захист і доступ до правосуддя;

підтримка незалежної судової системи;

попередження та боротьба з корупцією.

Щодо реформування судової системи, то голова Ради суддів України відзначила, що в стратегії діяльності Проекту важливо забезпечити єдине бачення судової реформи та шляхів її реформування. Саме з цією метою, а також для напрацювання законодавчих норм із основних питань діяльності судової системи Радою суддів України на своєму останньому засіданні створено робочу групу, яка долучиться до роботи над Стратегією розвитку судової системи України на 2014-2017 роки. На думку голови РСУ, реформа має бути системною, а разом із стратегією реформ мають бути вироблені проекти законодавчих та нормативних актів.

Учасникам засідання було презентовано сайт Проекту "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні", який знаходиться за посиланням: www.justicereformukraine.eu

Наступне засідання Керівного комітету  Проекту ЄС "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні" відбудеться за півроку.

Довідково: Проект "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні"  має бюджет у 8,6 мільйонів євро та триватиме 3,5 роки. Проект реалізується Консорціумом на чолі із Justice Coopération Internationale (JCI), уповноваженим органом Міністерства юстиції Франції, у співпраці із CIVIPOL (уповноваженим органом Міністерства внутрішніх справ Франції), ADETEF (уповноваженим органом Міністерства фінансів Франції), Міністерством юстиції Польщі, Міністерством юстиції Литви, Литовським Інститутом права, Німецьким Фондом міжнародного правового співробітництва (IRZ), уповноваженим органом Федерального Міністерства юстиції Німеччини та українською неурядовою організацією «Центр політико-правових реформ» в статусі асоційованої організації. Проект розпочав роботу відповідно до Угоди, укладеної у грудні 2011 року між Урядом України та Європейським Союзом, яка закладає правову основу для започаткування та реалізації Проекту ЄС "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні". Метою Проекту "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні" є прискорення сталих реформ у сфері юстиції в Україні. Крім того, у рамках проекту має бути напрацьоване єдине консолідоване бачення реформ у сфері юстиції, яке поділятимуть усі заінтересовані сторони.