Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП відреагувала на повідомлення судді Дубенського міськрайонного суду Рівненської області про втручання в його професійну діяльність

17 вересня 2021, 14:38

Суддя Дубенського міськрайонного суду Рівненської області Ралець Руслан Васильович повідомив Вищу раду правосуддя про втручання у його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Руслан Ралець вважає, що поведінка відповідача у справі, яка перебуває у провадженні судді, та його представника є тиском на суд та втручанням у діяльність судді щодо здійснення правосуддя.

Зокрема, як зазначено в повідомленні судді, після завершення судового засідання представник відповідача повідомила службу «102», що поблизу приміщення суду, на її думку, підозрілі особи могли підкласти вибухівку під автомобіль її довірителя.

У зв’язку із безпідставним повідомленням про замінування автомобіля роботу Дубенського міськрайонного суду Рівненської області було зірвано.

Крім того, в інтернет-мережі була поширена публікація про ймовірну причетність суду до замінування автомобіля. За твердженням судді, відповідач активно коментує у ЗМІ роботу працівників Дубенського міськрайонного суду Рівненської області, критикує розгляд суддею справи, регулярно розміщує відповідні публікації, що, своєю чергою, негативно впливає на професійну діяльність судді.

У зв’язку із вказаним суддя Дубенського міськрайонного суду Рівненської області на виконання вимог статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» надіслав до Вищої ради правосуддя та Генерального прокурора повідомлення про втручання у його діяльність щодо здійснення правосуддя із проханням вжити відповідних заходів реагування, передбачених чинним законодавством.

Під час проведення перевірки встановлено, що за викладеними у повідомленні судді фактами внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України (втручання в діяльність судових органів).

До повноважень Вищої ради правосуддя статтею 131 Конституції України та статтею 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» віднесено вжиття заходів щодо забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів.

Зважаючи на обставини, про які повідомив суддя Дубенського міськрайонного суду Рівненської області Р. Ралець, враховуючи, що перевірку повідомлених обставин здійснюють правоохоронні органи в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України, ВРП дійшла висновку про наявність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

З огляду на зазначене ВРП ухвалила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України, за фактами, повідомленими суддею Дубенського міськрайонного суду Рівненської області Ральцем Русланом Васильовичем.

Вища рада правосуддя