Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП відреагувала на повідомлення про втручання в діяльність голови Центрального апеляційного господарського суду

07 вересня 2021, 09:47

Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактами, повідомленими головою Центрального апеляційного господарського суду Юрієм Парусніковим.

Голова суду повідомив, що представник сторони у справі вимагав від нього призначити для розгляду справи суддів «у ручному режимі», а не шляхом автоматизованого розподілу справи, перешкоджав веденню судового засідання, проявляв агресію та неповагу до суду, грубо порушував громадський порядок, не реагував на зауваження, допускав образливі та лайливі висловлювання на адресу суду, звинувачував суд у вчиненні тяжких злочинів та погрожував насильством, розправою, вбивством суддям, працівникам суду та співробітникам Служби судової охорони. Крім того, представник у справі звернувся до Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська із заявою про зобов’язання внесення до ЄРДР відомостей про вчинення суддею Парусніковим Ю.Б. кримінального правопорушення.

Голова суду Парусніков Ю.Б. вважає, що у такий спосіб громадянин чинив психологічний тиск з метою вплинути на прийняття головуючим суддею певного рішення у справі.

Із повідомлення голови суду вбачається, що обставини, про які у ньому йдеться, пов’язані з розглядом певної справи, а отже, можуть свідчити про вплив на суддів, зокрема щодо винесення певного рішення.

ВРП встановила, що Дніпровським районним управлінням поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за заявою голови Центрального апеляційного господарського суду Паруснікова Ю.Б. про вчинення кримінальних правопорушень (погроза вбивством щодо судді, хуліганство, втручання в діяльність судді, завідомо неправдиве повідомлення про вчинення кримінального правопорушення).

Досудове розслідування у кримінальному провадженні проводиться Дніпровським районним управлінням поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області, нагляд за додержанням законів здійснюється Центральною окружною прокуратурою міста Дніпра.

Відповідно до пункту 6 частини першої статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» Вища рада правосуддя з метою забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя звертається до прокуратури та органів правопорядку щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочинів, вчинених щодо суду, суддів, членів їх сімей, працівників апаратів судів, злочинів проти правосуддя, вчинених суддями, працівниками апарату суду.

Враховуючи, що безпека суддів визначена однією з основних гарантій незалежності, обставини, повідомлені суддею, перевіряються правоохоронними органами у порядку, передбаченому КПК України, Вища рада правосуддя звернулася до Офісу Генерального прокурора із проханням надати інформацію про розкриття та розслідування злочину у вказаному кримінальному провадженні.

Вища рада правосуддя