Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП відреагувала на повідомлення судді Приморського районного суду міста Маріуполя Донецької області про втручання в його професійну діяльність

06 вересня 2021, 17:29

Вища рада правосуддя констатувала наявність підстав для звернення до Офісу Генерального прокурора за фактами, викладеними у повідомленні судді Приморського районного суду міста Маріуполя Донецької області Олексія Шишиліна.

Суддя повідомив про перешкоди під час проведення судового засідання з боку потерпілих у кримінальній справі. Зокрема, потерпілі поводилися зухвало, проявляли неповагу до суду, внаслідок чого судове засідання було зірвано. Крім цього, як зазначив О.Шишилін, йому були заявлені численні відводи в інших судових засіданнях під час розгляду вказаної справи. Також один із потерпілих висловив погрозу, яку суддя сприйняв як погрозу фізичною розправою, про що відразу повідомив правоохоронні органи.

Суддя Шишилін О.Г. вважає, що у такий спосіб його намагалися схилити до ухвалення рішення на користь потерпілого, що є втручанням у його професійну діяльність.

За вказаним повідомленням до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості та зареєстровано кримінальне провадження за частиною першою статті 377 Кримінального кодексу України (погроза щодо судді), перевірку обставин здійснюють правоохоронні органи.  

Законодавством визначено, що з метою забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя Вища рада правосуддя звертається до прокуратури та органів правопорядку щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочинів, вчинених щодо суду, суддів, членів їхніх сімей тощо.

Кримінальним кодексом України передбачено, що погроза вбивством щодо судді у зв’язку з його діяльністю, пов’язаною зі здійсненням правосуддя, формує склад окремого злочину, який передбачає кримінальну відповідальність у вигляді виправних робіт, арешту, обмеження або позбавлення волі.

Встановлені під час перевірки обставини дають підстави для висновку, що події, про які йдеться у повідомленні, пов’язані з діяльністю судді щодо здійснення правосуддя у конкретній справі, а тому можуть викликати у нього обґрунтоване занепокоєння щодо власної безпеки, що створює реальну загрозу суддівській незалежності.

З огляду на вказане, ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 377 Кримінального кодексу України, за фактами, викладеними у повідомленні судді Приморського районного суду міста Маріуполя Донецької області Олексія Шишиліна.

Вища рада правосуддя