Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася зустріч керівництва Ради суддів України, Державної судової адміністрації України з експертом Проекту «Україна: справедливе правосуддя» з питань бюджету, судового адміністрування Маркусом Зімером

30 листопада 2011, 21:44
         30 листопада 2011 року відбулася зустріч керівництва Ради суддів України, Державної судової адміністрації України з експертом Проекту «Україна: справедливе правосуддя» з питань бюджету, судового адміністрування Маркусом Зімером.
         Під час зустрічі було обговорено питання доступу до судових рішень та фінансування судівництва, зокрема, бюджетне планування видатків, спрямованих на потреби судів та установ судової системи.
Голова Ради суддів України Ярослав Романюк поінформував експерта Проекту «Україна: справедливе правосуддя» стосовно законодавчих змін, котрими сьогодні регулюється питання доступу до Єдиного державного реєстру судових рішень. Наразі, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розгляду справ Верховним Судом України», встановлено, що Перелік рішень судів загальної юрисдикції затверджується Радою суддів України за погодженням з Державною судовою адміністрацією України.  Відтак, за словами Ярослава Романюка, сьогодні триває робота над створенням Переліку таких рішень.
Маркус Зімер відзначив, що до процесу створення Переліку рішень судів загальної юрисдикції, котрі включатимуться до Єдиного державного реєстру судових рішень, варто було б залучити адвокатів, громадськість, ЗМІ та надати цьому процесу ще більшої гласності, відкритості.
Міжнародний експерт також висловив свою думку щодо існуючій сьогодні пропозиції  - вносити до реєстру тільки ті рішення судів, які є кінцевими по справі та вже набрали законної сили.
Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк ознайомив американського експерта з вітчизняним бюджетним процесом. Зокрема,  Голова ДСА України відзначив, що формування проекту бюджету в Україні розпочинається влітку, а завершується прийняттям закону про державний бюджет у грудні поточного року. Руслан Кирилюк висловив сподівання, що у зв‘язку із прийняттям Закону України «Про судовий збір» фінансування потреб судової влади має покращитись.