Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернулася до Офісу Генерального прокурора у зв’язку з надходженням повідомлення судді Запорізького районного суду Запорізької області Дмитра Сакояна про втручання в його діяльність

03 вересня 2021, 11:29

Суддя Запорізького районного суду Запорізької області Дмитро Сакоян повідомив, що у засідання суду 2 червня 2021 року з’явилися сторонні особи, які, стверджуючи, що здійснюють журналістську діяльність, тривалий час перешкоджали роботі судді та працівників суду, погрожували насильством стосовно судді, нецензурно лаялися, вчиняли інші протиправні дії.

Також Д.Сакоян зазначив, що йому стало відомо про звернення одного із громадян, які прибули на засідання, до різних правоохоронних органів із заявами про нібито вчинення суддею злочину проти нього. 

Суддя вважає, що у позапроцесуальний спосіб шляхом ініціювання штучного кримінального переслідування, тиску, шляхом перешкоджання виконанню ним службових обов’язків вказані особи втручаються у його професійну діяльність, у зв’язку із чим він звернувся до ВРП із проханням вжити відповідних заходів реагування, передбачених законодавством.

За повідомленням судді, за вказаними фактами ГУ НП в Запорізькій області 2 червня 2021 року та 2 липня 2021 року внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінальних правопорушень, а саме погроз щодо судді та втручання в діяльність судових органів.

Таким чином, перевірку вказаних обставин здійснюють правоохоронні органи.

Служба судової охорони повідомила, що після зазначених подій підтримання громадського порядку під час судових засідань у кримінальному провадженні під головуванням судді Д.Сакояна узято під особливий контроль та посилено охорону будівлі Запорізького районного суду Запорізької області.

Слід зазначити, що за результатами розгляду повідомлення судді Рада пленарним складом приймає рішення про наявність чи відсутність ознак втручання у кожному конкретному випадку. При цьому ВРП аналізує, чи створюють повідомлені суддею факти реальні ризики для незалежності судді під час здійснення правосуддя, чи може суддя за їх наявності залишатися неупередженим, чи існує дійсна загроза ухваленню суддею справедливого та безстороннього рішення.

У цьому випадку Вища рада правосуддя констатує наявність ознак втручання в діяльність судді та необхідність вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя, визначених Законом України «Про Вищу раду правосуддя».

З огляду на вказане, ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочинів у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР 2 червня 2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 377 Кримінального кодексу України (погроза або насильство щодо судді), та у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР 2 липня 2021 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 КК України (втручання в діяльність судових органів), за фактами, повідомленими суддею Запорізького районного суду Запорізької області Дмитром Сакояном.  

Вища рада правосуддя