Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація ТУ ДСА України в Донецькій області про залучення коштів із місцевих бюджетів для потреб судів

27 серпня 2021, 13:01

Протягом 2020-2021 років фінансування судової системи суттєво скоротилося, що призвело до фактичної неможливості забезпечення судів на належному рівні, в тому числі проведення ремонтних робіт, що змусило територіальне управління Державної судової адміністрації України в Донецькій області шукати можливості залучення коштів місцевих бюджетів. До 2020 року фінансування судової системи з державного бюджету певної мірою надавало можливість задовольняти потреби судів і не потребувало пошуку альтернативних джерел залучення коштів.

Починаючи з 2021 року, територіальне управління Державної судової адміністрації України в Донецькій області розпочало процес переведення сплати податку на доходи фізичних осіб у податкових органах до місцевих бюджетів за місцем розташування місцевих загальних судів Донецької області.

Одночасно у зв’язку з надходженням додаткових коштів до місцевих бюджетів з’явилась можливість обговорення питання залучення частини цих надходжень для потреб відповідних місцевих судів. З цією метою керівництвом територіального управління та місцевих загальних судів протягом тривалого часу, в результаті проведеної ретельної та кропіткої роботи, здійснені численні робочі зустрічі із головами місцевих рад (територіальних громад), на яких доведена інформація щодо тотального недофінансування судової системи з боку державного бюджету та наголошено на необхідності залучення коштів місцевих бюджетів. Це в свою чергу надасть можливість покращити стан фінансування суду на території відповідної територіальної громади та допоможе виправити деякі аварійні ситуації, що трапляються в роботі судів.

В результаті проведених зустрічей та прийнятих заходів станом на теперішній час територіальним управлінням розроблено, а місцевими радами частково затверджені Програми створення належних умов для здійснення правосуддя на території відповідної громади «Правосуддя 2021» щодо залучення коштів місцевих бюджетів на потреби 15 місцевих загальних судів Донецької області, а саме: Краснолиманського міського, Краматорського міського, Артемівського міськрайонного, Новогродівського міського, Першотравневого районного, Володарського районного, Волноваського районного, Олександрівський районний, Великоновосілківський районний, Вугледарський міський, Мар’їнський районний, а також Іллічівського, Орджонікідзевського, Жовтневого та Приморського районних судів міста Маріуполя, – на загальну суму 5 667.14 тис. грн.

Слід наголосити на тому, що Бахмутською міською радою стосовно Артемівського міськрайонного суду та Маріупольською міською радою відносно Іллічівського, Орджонікідзевського, Жовтневого та Приморського районних судів міста Маріуполя, прийняті рішення про виділення коштів в розмірі 3 088 тис. грн. з місцевого бюджету на капітальні та поточні ремонти приміщень судів та на придбання засобів інформатизації, які вже надійшли на рахунок ТУ ДСА України в Донецькій області.

Крім того територіальним управлінням Державної судової адміністрації України в Донецькій області активно ведеться робота щодо включення до програм економічного та соціального розвитку відповідних територіальних громад заходів зі створення належних умов для здійснення правосуддя в місцевих загальних судах на 2022 рік. На теперішній час сума складає 4399 тис. грн. і робота за цим напрямком триває.

Приємно усвідомлювати, що суддівська спільнота Донеччини небайдуже віднеслась до стану фінансового забезпечення судової гілки влади та прийняла активну участь у процесі залучення коштів місцевих бюджетів.

Окремо слід висловити слова подяки головам судів та їх заступникам, а також  керівництву апаратів судів за докладені зусилля з налагодження  діалогу з органами місцевої влади з метою відстоювання інтересів судів та їх працівників.

Територіальне управління Державної судової адміністрації України в Донецькій областi