Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олексій Маловацький провів робочу зустріч з експертами Антикорупційної мережі

15 червня 2021, 10:56

Виконувач обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький провів робочу зустріч з експертами Антикорупційної мережі для країн Східної Європи та Центральної Азії, що утворена Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

У 2021 році Антикорупційна мережа ОЕСР реалізує пілотний проєкт 5-го раунду моніторингу України. Її представники вивчають інформацію щодо ситуації в різних сферах, у тому числі у сфері правосуддя.

Під час зустрічі в. о. Голови ВРП окреслив головні проблеми судової влади. Зокрема наголосив, що через відсутність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України не завершено кваліфікаційне оцінювання суддів, не перевірені роботи близько 200 кандидатів на посади суддів, які пройшли всі етапи добору, але досі не призначені. Брак кадрів негативно впливає на тривалість розгляду справ та довіру до суду. Станом на 7 червня 2021 року фактична кількість суддів у судах України становить 5330 при визначеній кількості 7304. Повноваження здійснювати правосуддя мають 5073 судді. Вакантними залишаються 1965 суддівських посад.

Олексій Маловацький ознайомив експертів з повноваженнями та різними аспектами діяльності Вищої ради правосуддя, розповів про статистичні показники роботи, а також навів вичерпні аргументи щодо правових підстав прийнятих Радою рішень.

За словами в. о. Голови ВРП, Рада у своїй роботі дотримується принципу відкритості та гласності. Зокрема, рішення органу суддівського врядування оприлюднюються на сайті, є можливість відвідати засідання, розгляд питань щодо внесення Президентові України подань для призначення на посади суддів відбувається публічно в онлайн-режимі із трансляцією засідань, будь-яка особа, яка звертається до ВРП із запитом, може отримати запитувану інформацію впродовж 5 днів. Також існує можливість ознайомлення з матеріалами дисциплінарної справи.

Олексій Маловацький також прокоментував конкретні дисциплінарні справи, зауваживши, що до розгляду кожного питання ВРП підходить об’єктивно, ухвалює рішення виключно відповідно до вимог закону. Він надав вичерпні відповіді на всі запитання та висловив сподівання, що представлена позиція буде відображена у звіті за результатами моніторингу.

Експерти Антикорупційної мережі висловили вдячність за надання інформації та конструктивну налаштованість.

Вища рада правосуддя