Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 7 – 11 червня 2021 року

14 червня 2021, 17:24

1. ВРП підтримує законопроєкт «Про засади державної політики перехідного періоду»

Підготовка законопроєкту «Про засади державної політики перехідного періоду», який  охоплює різні сфери здійснення державної політики: економічні відносини, доступ до правосуддя, питання інформаційної безпеки, формування кадрового резерву тощо, є дуже важливим кроком, оскільки його прийняття дасть можливість покращити регулювання, усунути колізії та розбіжності в законодавстві, сприятиме захисту прав та свобод громадян України тощо. Про це йдеться у консультативному висновку щодо законопроєкту, надісланого Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Законопроєктом пропонується визначити засади державної політики перехідного періоду, він спрямований на уніфікацію підходів до деокупації тимчасово окупованих територій, а також реінтеграцію цих територій та їх мешканців. Законопроєкт впорядковує існуючу профільну термінологію, що дасть змогу усунути розбіжності між визначеннями в різних нормативно-правових актах, а також запроваджує нові терміни. Пропонується розподіл регулювання на конфліктний та постконфліктний періоди, що дасть можливість визначити певний алгоритм дій держави під час реінтеграції тимчасово окупованих (деокупованих) територій та їх мешканців, деокупації тимчасово окупованих територій, включаючи питання демілітаризації, розв’язання гуманітарних проблем, відновлення правосуддя тощо.

Законопроєктом окреслені засади відновлення правосуддя на деокупованих територіях.

Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України при доопрацюванні законопроєкту було враховано зауваження та застереження Вищої ради правосуддя щодо його попередньої редакції.

2. Cуддя Донецького окружного адміністративного суду тимчасово відсторонений від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності

Вища рада правосуддя вирішила в межах строку досудового розслідування тимчасово, до 19 липня 2021 року, відсторонити суддю Донецького окружного адміністративного суду Євгена Череповського від здійснення правосуддя.

3 червня 2021 року ВРП надала згоду на утримання під арештом судді Донецького окружного адміністративного суду Євгена Череповського.

3. Суддю Окружного адміністративного суду міста Києва Олену Власенкову відсторонено від здійснення правосуддя на підставі рішення Третьої Дисциплінарної палати ВРП

Рішення про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності та застосування дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення з посади ухвалила Третя Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя 9 червня 2021 року.

4. Розпочалася процедура відрядження суддів до Київського районного суду міста Харкова

Відповідно до рішення від 8 червня 2021 року № 1270/0/15-21 Вища рада правосуддя оголошує про початок процедури відрядження суддів до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя, а саме

5 суддів до Київського районного суду міста Харкова.

Судді, які виявили бажання бути відрядженими до вказаного суду, повинні протягом десяти днів (з дня оголошення про початок процедури відрядження суддів) подати до Вищої ради правосуддя необхідні документи.

5. Олег Прудивус: ВРП має брати участь у визначенні схеми посадових окладів державних службовців, які працюють у системі судової влади

Вища рада правосуддя ініціювала залучення представників Ради до процесу визначення схеми посадових окладів для державних службовців судів, органів та установ системи правосуддя. Відповідні листи надіслані Прем’єр-міністру України та Голові Національного агентства України з питань державної служби. Про це повідомив член ВРП Олег Прудивус під час засідання робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади в Україні, утвореної Комітетом Верховної Ради України з питань правової політики.

За словами Олега Прудивуса, питання оплати праці працівників апаратів судів є дуже важливим, адже її належний рівень дасть змогу зберегти у судах висококваліфікованих працівників.

«Сподіваюся, що будуть затверджені норми, що дадуть змогу гарантовано забезпечити належний рівень посадових окладів державних службовців, які працюють у всіх органах судової влади. Це прогресивний підхід. Ми наполягаємо на залученні членів ВРП до роботи задля позитивних зрушень у вирішенні цього питання», – сказав Олег Прудивус.

6. ВРП внесе Президентові України подання про призначення чотирьох суддів

10 червня 2021 року Вища рада правосуддя ухвалила рішення внести Президентові України подання про призначення на посади до місцевих судів:

Куць Олени Олександрівни – на посаду судді Печерського районного суду міста Києва;

Грішиної Наталії Олександрівни – на посаду судді Шевченківського районного суду міста Києва;

Мішкіної Анастасії Вікторівни – на посаду судді Печерського районного суду міста Києва;

Троян Марини Максимівни – на посаду судді Шевченківського районного суду міста Києва.

7. ВРП звільнила у відставку п’ятьох суддів

10 червня 2021 року ВРП ухвалила звільнити у зв’язку з поданням заяв про відставку:

Вавренюк  Людмилу Станіславівну – з посади судді Господарського суду Кіровоградської області;

Кадегроб Альбіну Іванівну – з посади судді Одеського апеляційного суду;

Прібилова Вадима Михайловича – з посади судді Одеського апеляційного суду;

Фролова Олександра Леонідовича – з посади судді Тальнівського районного суду Черкаської області;

Карбовніка Ігоря Михайловича – з посади судді Миколаївського районного суду Львівської області.

8. У ВРП обговорили аспекти співпраці з питань гендерної рівності

Члени Вищої ради правосуддя Лариса Швецова та Інна Плахтій провели робочу зустріч з координаторкою з питань гендерної політики рівності та судового адміністрування українсько-канадського Проєкту «Підтримка судової реформи» Людмилою Чернявською.

Учасниці зустрічі обговорили важливість інтегрування гендерного підходу в діяльність органів судової влади, окреслили напрями та пріоритети подальшої співпраці у цій сфері.

За результатами зустрічі сплановані заходи, окреслені першочергові кроки у співпраці Проєкту з ВРП у зазначеному напрямі. Зокрема планується проведення тематичних тренінгів. Також обговорюватиметься питання підготовки Стратегії ґендерної рівності ВРП.

9. Змінюючи підсудність справ, потрібно враховувати, чи не буде ускладнена робота Верховного Суду, – Олексій Маловацький

Виконувач обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький  взяв участь у обговоренні законопроєкту № 5067 «Про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України щодо підсудності справ Верховному Суду як суду першої інстанції» та альтернативних законопроектів під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань правової політики.

Коментуючи законопроєкт, Олексій Маловацький акцентував на потребі чіткого визначення які акти є нормативно-правовими, сформувати виключний перелік тих актів, які пропонується оскаржувати на іншому рівні.

«Необхідно чітко визначитися з оскарженням яких конкретно актів потрібно звертатися до Верховного Суду. Інакше ми можемо отримати ситуацію, коли Верховний Суд стане судом першої інстанції щодо всіх справ, які якимось чином будуть пов’язані з нормативними актами і в такому випадку взагалі не матиме можливості нічого розглянути. За таких умов судочинство може бути відкинуте на кілька років назад», – сказав в.о. Голови ВРП.

10. З початку року ВРП внесла Президентові України подання про призначення 29 суддів до місцевих судів

Протягом січня – травня 2021 року Вища рада правосуддя прийняла рішення про внесення Президентові України подання про призначення на посади 29 суддів до місцевих судів:

  • до місцевих загальних судів – 27 суддів;
  • до місцевих адміністративних судів – 1 судді;
  • до місцевих господарських судів – 1 судді.

11. Протягом січня – травня 2021 року ВРП прийняла рішення про звільнення 61 судді

За загальними обставинами звільнено 54 судді, а саме:

– у зв’язку з поданням заяви про відставку – 53;

– у зв’язку з поданням заяви про звільнення за власним бажанням – 1.

За особливими обставинами звільнено 7 суддів, зокрема:

– за вчинення істотного дисциплінарного поступку – 6;

– за результатами кваліфікаційного оцінювання суддю визнано таким, що не відповідає займаній посаді (підпункт 4 пункту 161 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України) – 1.

"Юридична практика"