Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рада суддів України провела з суддями Луганщини обговорення теми врегулювання конфлікту інтересів

11 червня 2021, 10:33

Голова Комітету Ради суддів України з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів Єгор Краснов та заступник Голови Ради суддів України Оксана Марченко за сприяння Проєкту підтримки судової реформи провели консультативну зустріч Ради суддів України щодо особливостей запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у суддівській діяльності для суддів місцевих загальних судів Луганської області.

Зустріч відбулась з метою обговорення з суддями на регіональному рівні проблемних питань врегулювання конфлікту інтересів у процесуальній та позапроцесуальній діяльності судді, визначення та узагальнення типових ситуацій конфлікту інтересів у суддівській діяльності, наданні рекомендацій щодо запобігання, виявлення та врегулювання конфлікту інтересів.

Відкриваючи захід, голова Комітету Єгор Краснов наголосив на важливості дотримання суддями етичних норм, які прописані в Кодексі суддівської етики, а також у свідомому запобіганню виникнення конфлікту інтересів у їхній діяльності.

«Основне завдання нашого Комітету – підвищення обізнаності суддів з питань конфлікту інтересів, бо завжди краще запобігти проблемі й попередити її», - наголосив Єгор Краснов.

Відтак, судді місцевих загальних судів Луганської області ознайомилися з матеріалами лекцій, відповіли на анонімне експрес-опитування та розглянули актуальні питання практики.

Слід зазначити, що найбільше запитань від учасників зустрічі викликали теми, з якими судді повсякчас зустрічаються у своїй діяльності, а саме: проблемні питання врегулювання конфлікту інтересів, який врегульовується у порядку, визначеному процесуальним законом; врегулювання конфлікту інтересів у діяльності суддів у позапроцесуальний спосіб; відповідальність судді за порушення правил запобігання та врегулювання конфлікту інтересів тощо.

Оксана Марченко наголосила, що Рада суддів України відкрита для консультацій і порад для кожного судді, який вбачатиме навіть саму можливість виникнення конфлікту інтересів у своїй діяльності, не кажучи вже про запобігання його наслідків.

Рада суддів України