Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Перший ААС: Недотримання особою процедури подання документів для оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон є підставою для відмови органу міграційної служби в оформленні такого паспорту

09 червня 2021, 11:51

Першим апеляційним адміністративним судом розглянуто адміністративну справу за апеляційною скаргою Головного управління Державної міграційної служби України на рішення Донецького окружного адміністративного суду від за позовом фізичної особи до Головного управління Державної міграційної служби про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії.

За результатами розгляду справи Першим апеляційним адміністративним судом прийнято постанову, в якій зазначено про таке.

Причиною для звернення до суду слугувала відмова органу міграційної служби в оформленні особі паспорта громадянина України для виїзду за кордон без застосування безконтактного електронного носія персональних даних, без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру.

Переглядаючи зазначену справу в апеляційному порядку, Перший ААС не погодився з висновком суду першої інстанції про те, що позовні вимоги є цілком обґрунтованими та підлягають задоволенню з огляду на таке.

Чинним законодавством встановлено, що видачі особі паспорта громадянина України для виїзду за кордон передує її звернення до відповідного органу державної міграційної служби з певним пакетом документів та заявою-анкетою встановленого зразка, які розглядаються за встановленою процедурою.

Матеріали справи свідчать про те, що особа з заявою-анкетою встановленого зразка та необхідними документами у встановленому законодавством порядку до територіальних органів державної міграційної служби не зверталась, що свідчить про те, що законодавчо встановлена процедура подання документів для оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон позивачем не дотримана.

Ураховуючи, що наразі відсутні нормативно-правові акти, які б врегульовували по іншому порядок видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон, що не містить безконтактного електронного носія персональних даних, у органу міграційної служби були відсутні правові підстави для оформлення та видачі особі паспорта на підставі заяви довільної форми.

Постанова від 11 травня 2021 року по справі № 200/12324/20.

Перший апеляційний адміністративний суд