Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП відреагувала на повідомлення судді Солом’янського районного суду міста Києва про втручання у її професійну діяльність

02 червня 2021, 08:20

Суддя Солом’янського районного суду міста Києва Вікторія Жовноватюк повідомила Вищу раду правосуддя про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

За інформацією судді, в її провадженні перебуває цивільна справа за позовом громадянина С. до Солом’янської районної в місті Києві державної адміністрації про визнання розпорядження незаконним та зобов’язання вчинити певні дії.

Після завершення підготовчого судового засідання громадянин С. висловлювався образливо на адресу судді та погрожував їй фізичною розправою. Крім того, неодноразово дзвонив та надсилав на робочий мобільний телефон суду sms-повідомлення, що, на думку В. Жовноватюк свідчить про його намір вплинути на суддю.

Відповідно до вимог пункту 9 частини сьомої статті 56 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддя Жовноватюк В.С. звернулася з повідомленням про втручання в її діяльність також до Генерального прокурора.

За фактами, викладеними у повідомленні судді, внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України (втручання в будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення). 

Нагадаємо, що до повноважень Вищої ради правосуддя статтею 131 Конституції України та статтями 3, 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» віднесено вжиття заходів щодо забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 КК України, за повідомленням судді Солом’янського районного суду міста Києва Жовноватюк Вікторії Сергіївни.

Вища рада правосуддя