Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд відмовив у виплаті 671 млн грн з бюджету міста Києва на користь ТОВ «Київ «Термінал»

28 травня 2021, 11:23

ПАГС скасував рішення місцевого господарського суду про стягнення з Київської міської ради та Київської міської державної адміністрації на користь товариства «Київ «Термінал» більше 671 мільйона гривень збитків за розірвання інвестиційного договору щодо реконструкції Харківської площі.

За договором товариство повинно було здійснити інвестування комплексної реконструкції Харківської площі, яка так і не була проведена.

У 2007 році між Головним управлінням економіки та інвестицій виконавчого органу Київської міської ради (після перейменування – Департамент економіки та інвестицій виконавчого органу Київської міської ради) та ТОВ «Київ «Термінал» був укладений інвестиційний договір про інвестування комплексної реконструкції Харківської площі з будівництвом транспортної розв’язки в різних рівнях на Харківській площі в ув’язці зі станцією метрополітену, розміщенням автовокзалу, торговельних комплексів та автостоянок за власні та/або залучені кошти відповідно до умов інвестиційного конкурсу, власних конкурсних пропозицій та договору.

На виконання інвестиційного договору товариству були надані в оренду земельні ділянки на Харківській площі Дарницького району міста Києва.

Однак, роботи з реконструкції Харківської площі виконані не були.

У жовтні 2013 року Київська міська рада прийняла рішення про розірвання договору оренди земельних ділянок, наданих товариству-позивачу на виконання інвестиційного договору, у зв’язку з необхідністю використання вказаних земельних ділянок для суспільних потреб, зокрема для реконструкції транспортної розв’язки на Харківській площі Дарницького району міста Києва. А у грудні 2013 року було укладено додаткову угоду про розірвання інвестиційного договору.

Спір у справі виник у зв’язку із наявністю, на думку товариства «Київ «Термінал», підстав для солідарного стягнення збитків з Департаменту економіки та інвестицій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Київської міської ради та Київської міської державної адміністрації, завданих внаслідок розірвання інвестиційного договору збитків, які складаються з прямих збитків у розмірі 24 460 997 доларів США, що станом на 28.12.2018 відповідно до офіційного курсу НБУ становить 671 576 672,63 грн. та упущеної вигоди у розмірі 74 047 924 доларів США, що станом на 28.12.2018 відповідно до офіційного курсу НБУ становить 2 032 985 753,42 грн.

Вказаний вище розмір збитків був визначений на підставі звіту про оцінку вартості збитків ТОВ "Київ Термінал".

Господарський суд першої інстанції задовольнив позов в частині стягнення прямих збитків у розмірі 671 576 672 грн, в іншій частині позову – відмовив.  

Не погоджуючись з таким рішенням, Департамент економіки та інвестицій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) звернувся до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою із проханням скасувати рішення суду.

27 травня 2021 року судом було закінчено розгляд вказаної справи в апеляційному провадженні, оголошено вступну та резолютивну частини постанови суду.

Ретельно дослідивши матеріали судової справи, колегія суддів апеляційного господарського суду дійшла висновку про відсутність підстав для виплати з бюджету міста Києва збитків у розмірі 671 мільйон грн на користь товариства «Київ «Термінал».

За результатами розгляду апеляційної скарги, колегія суддів Північного апеляційного господарського суду постановила апеляційну скаргу задовольнити, рішення суду першої інстанції скасувати та відмовити у задоволенні позову ТОВ «Київ «Термінал».

Північний апеляційний господарський суд