Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП відреагувала на повідомлення судді Суворовського районного суду міста Одеси про втручання у її професійну діяльність

28 травня 2021, 10:18

Суддя Суворовського районного суду міста Одеси Сувертак Інна Володимирівна повідомила Вищу раду правосуддя про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

За інформацією судді, у її провадженні перебуває цивільна справа за позовом Одеської міської ради до громадян В. та М., Товариства з обмеженою відповідальністю «Берег ЛТД», третя особа – юридичний департамент Одеської міської ради, про скасування записів про право власності, скасування рішень державного реєстратора, визнання недійсним акта приймання-передачі, визнання недійсним протоколу та звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки шляхом знесення самочинно збудованого об’єкта.

Суддя Сувертак І.В. вважає втручанням у її діяльність дії директора ТОВ «Берег ЛТД» щодо збирання та поширення особистої інформації та інформації з обмеженим доступом стосовно головуючого судді та її неповнолітньої доньки шляхом відображення цієї інформації у довіреності, копія якої була надана суду під час розгляду справи.  

ВРП встановила, що суддя Суворовського районного суду міста Одеси Сувертак І.В. постановила окрему ухвалу про звернення до прокурора Суворовської окружної прокуратури міста Одеси для вжиття відповідних заходів реагування стосовно директора ТОВ «Берег ЛТД» щодо втручання в діяльність судді з метою перешкоджання виконанню службових обов’язків.

На виконання вимог статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» Сувертак І.В. також надіслала Генеральному прокурору повідомлення про втручання у її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

За інформацією Офісу Генерального прокурора, повідомлення судді Суворовського районного суду міста Одеси Сувертак І.В. направлено для розгляду до Одеської обласної прокуратури.

За фактами, викладеними у повідомленні судді Суворовського районного суду міста Одеси Сувертак І.В., здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 КК України (втручання в будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення).

Аналізуючи обставини, повідомлені суддею Сувертак І.В., Вища рада правосуддя вважає, що події, про які йдеться у повідомленні, пов’язані з діяльністю судді щодо здійснення правосуддя та можуть викликати у судді обґрунтоване занепокоєння щодо власної безпеки та безпеки її близьких, що створює реальну загрозу суддівській незалежності.

До повноважень Вищої ради правосуддя статтею 131 Конституції України та статтями 3, 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» віднесено вжиття заходів щодо забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України, за фактами, викладеними у повідомленні судді Суворовського районного суду міста Одеси Сувертак Інни Володимирівни.

Вища рада правосуддя