Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Херсонський апеляційний суд роз'яснив питання залишення апеляційної скарги без руху за ЦПК України

24 травня 2021, 11:07

Правильність оформлення апеляційної скарги та дотримання всіх вимог цивільного процесуального законодавства є необхідною умовою прийняття апеляційним судом такої скарги до розгляду, відкриття провадження та вирішення спору по суті.

Вимоги до форми і змісту апеляційної скарги передбачені ст. 356 ЦПК України.

Питання про залишення апеляційної скарги без руху суддя-доповідач вирішує протягом 5 днів з дня її надходження (ч. 6 ст. 357 ЦПК України).

Встановивши, що  апеляційну скаргу  подано з порушенням визначених вимог, суддя-доповідач постановляє ухвалу про залишення скарги без руху із зазначенням недоліків скарги, способу і строку їх усунення, а у разі несплати судового збору у встановленому законом розмірі - суд повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Залишення апеляційної скарги без руху не є відмовою суду апеляційної інстанції у судовому захисті чи обмеженням доступу до правосуддя. Закріплення у законі відповідних вимог до оформлення апеляційної скарги, процедури  перевірки на предмет прийнятності такої скарги та можливості усунення її недоліків спрямовано на забезпечення процесуальної єдності судового провадження, належного здійснення правосуддя.

Якщо особа, яка подала апеляційну скаргу, усуне недоліки у строк, встановлений судом, то скарга вважається поданою в день первісного її подання до суду. Інакше скарга вважається неподаною і підлягає поверненню особі, яка її подала.

Крім того, варто пам’ятати, що апеляційна скарга залишається без руху також у випадку її подання після закінчення строків на апеляційне оскарження, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними. 

Якщо у встановлений  строк не буде подано заяву про поновлення строку або вказані підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження будуть визнані неповажними, суд відмовляє у відкритті апеляційного провадження.

Херсонський апеляційний суд