Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернеться до Офісу Генерального прокурора щодо фактів втручання у професійну діяльність судді Дзержинського районного суду міста Харкова

19 травня 2021, 09:18

Вища рада правосуддя розглянула повідомлення судді Дзержинського районного суду міста Харкова Діани Цвіри про втручання у її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Суддя повідомила, що у її провадженні перебувала цивільна справа за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Житлові мережі» про стягнення коштів.

Під час перебування судді у нарадчій кімнаті в іншому провадженні на її телефон почали надходити численні повідомлення від представника відповідача. У повідомленнях зазначалися особисті дані судді, відомості про реєстрацію в соціальних мережах, вимоги до неї як до судді та погрози.

Харківська обласна прокуратура повідомила, що слідче управління Головного управління Національної поліції в Харківській області здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 2 квітня 2021 року за повідомленням Цвіри Д.М. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України (втручання в діяльність судових органів).

Наразі досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.

Надіслані на особистий мобільний телефон судді повідомлення, зміст яких стосується її професійної діяльності та розгляду конкретної справи, є позапроцесуальною формою звернення і розгляду судом не підлягають.

Подібні звернення не узгоджуються з положеннями частини шостої статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо обов’язку фізичних осіб поважати незалежність судді і не посягати на неї та є неприпустимими.  

Крім того, надсилання подібних повідомлень на особистий номер мобільного телефону може викликати обґрунтоване занепокоєння у судді щодо власної безпеки, що створює реальну загрозу суддівській незалежності.

Оскільки вказані обставини пов’язані із професійною діяльністю судді, вони також можуть мати ознаки втручання у діяльність, пов’язану зі здійсненням правосуддя, яким має надаватися кримінально-правова оцінка правоохоронними органами у порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом України.

З огляду на вказане ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному 2 квітня 2021 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України, за повідомленням судді Дзержинського районного суду міста Харкова Цвіри Діани Миколаївни.

Вища рада правосуддя