Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП відреагувала на повідомлення судді Апостолівського районного суду Дніпропетровської області про втручання у її професійну діяльність

23 квітня 2021, 16:35

До Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення судді Апостолівського районного суду Дніпропетровської області Чумак Тетяни Андріївни про втручання у її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Суддя поінформувала, що до її провадження було передано кримінальне провадження за обвинуваченням громадянина М.А. – у вчиненні злочинів, передбачених частиною другою статті 15 (замах на вчинення кримінального правопорушення), частиною другою статті 185 (крадіжка, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб), частиною третьою статті 297 (наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого) Кримінального кодексу України, та громадянина А.А. – у вчиненні злочинів, передбачених частиною третьою статті 297 КК України.

Суддя Апостолівського районного суду Дніпропетровської області Тетяна Чумак повідомила про надходження матері обвинуваченого М.А. дзвінків від невідомих осіб, які представилися працівниками суду і повідомили про відкладення судового засідання та відсутність судді на робочому місці в день розгляду справи. 

Як зазначила суддя, будь-яких підстав для відкладення судового розгляду не було, тому такі дії осіб, на її переконання, є втручанням в діяльність судді щодо здійснення правосуддя, спрямовані на дискредитацію суду, а тому потребують вжиття відповідних заходів реагування.

Дніпропетровська обласна прокуратура повідомила, що наразі за зверненням судді Чумак Т.А. внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування за частиною першою статті 376 КК України – втручання в будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення. Досудове розслідування у зазначеному кримінальному провадженні триває.

Втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб, поширення інформації усно, письмово або в інший спосіб із метою дискредитації суду або впливу на його безсторонність забороняються і мають наслідком відповідальність, установлену законом.

Встановлені під час перевірки обставини дають підстави для висновку про можливе втручання у діяльність судді Апостолівського районного суду Дніпропетровської області Чумак Т.А., які перевіряються уповноваженими державними органами в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України.

Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України, за повідомленням судді Апостолівського районного суду Дніпропетровської області Тетяни Чумак. 

Вища рада правосуддя