Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася онлайн-зустріч суддів Восьмого ААС із суддями з Німеччини

30 березня 2021, 11:30

26 березня 2021 року судді Восьмого ААС взяли участь у фаховому обміні досвідом в онлайн-форматі із суддями Вищого адміністративного суду землі Нижня Саксонія (м. Люнебург, Німеччина).

Цей захід є продовженням співпраці Восьмого ААС з німецькими колегами, започаткованої 2 роки тому. 22 березня 2019 року у Восьмому ААС перебувала з офіційним візитом делегація у складі суддів Вищого адміністративного суду землі Нижня Саксонія та радника з юридичних питань представництва Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва (IRZ). Метою тієї зустрічі було ознайомлення з організацією роботи суду, обмін досвідом в частині здійснення судочинства та обговорення актуальних питань адміністративної юстиції і перспектив співпраці.

З метою реалізації наміру продовження обміну професійним досвідом судді провели онлайн-зустріч, присвячену обговоренню та вивченню досвіду України і Німеччини у питаннях здійснення судочинства в умовах пандемії.

Восьмий ААС під час зустрічі представляли голова суду Олег Заверуха, заступники голови суду Віталій Затолочний і Степан Нос, судді Сергій Кузьмич, Тарас Онишкевич, Роман Коваль, Оксана Гінда, Романа Хобор, Наталія Судова-Хомюк, Тетяна Шинкар, Надія Ільчишин, Василь Гуляк, Зоряна Матковська, Оксана Мікула, а також керівник апарату суду Сергій Пашковський.

Звертаючись з вітальним словом, Президент Вищого адміністративного суду землі Нижня Саксонія та Конституційного суду землі Нижня Саксонія д-р Томас Смолліх зазначив, що пандемія коронавірусу суттєво вплинула на роботу суду, який він очолює. Пов’язані з цим зміни у судовій системі Німеччини вимагають від суддів швидкої адаптації та застосування нових форм і методів організації роботи і здійснення судочинства.

Пан Т. Смолліх розповів про систему судоустрою Німеччини, у тому числі, про структуру адміністративної юрисдикції і повноваження адміністративних судів. Вищий адміністративний суд землі Нижня Саксонія є найвищою інстанцією для розгляду адміністративних спорів у Нижній Саксонії (апеляційна інстанція). Як зауважив пан Т. Смолліх, адміністративне судочинство у Німеччині охоплює лише спори між громадянами і органами державної влади (щодо перегляду cкарг та запитів фізичних і юридичних осіб на дії або акти органів державної влади), а також спори між органами місцевого самоврядування.

Президент суду наголосив на тому, що Вищий адміністративний суд землі Нижня Саксонія як суд апеляційної інстанції поширює свою юрисдикцію на 7 адміністративних судів першої інстанції. Також, він повідомив, що у минулому році на розгляд адміністративних судів Нижньої Саксонії надійшло загалом 21 300 справ, з них до апеляційного суду надійшло 3 200 справ. При цьому, судочинство у Вищому адміністративному суді здійснюють 39 суддів.

Голова Восьмого ААС Олег Заверуха у вступній промові подякував німецьким колегам за готовність продовжувати професійну співпрацю в сучасних умовах. За словами Голови суду, обмін досвідом у основних питаннях адміністративної юстиції сприятиме її розвитку в Україні, дозволить підвищити якість та ефективність здійснення судочинства, а також може знайти відображення в удосконаленні процесуального законодавства.

Голова Восьмого ААС розповів про територіальну юрисдикцію Восьмого ААС, яка поширюється на 6 областей Західного регіону України та охоплює 6 окружних адміністративних судів і 112 місцевих загальних судів. Восьмий апеляційний адміністративний округ є найбільшим в Україні за площею території та кількістю населення (понад 8,4 млн осіб). Голова суду наголосив, що ці показники безпосередньо впливають на робоче навантаження на суд та суддів: у 2020 році загалом було розглянуто 15 739 справ, причому фактично у суді працює 35 суддів. Таким чином, на розгляді у кожного з суддів упродовж року перебувало 521 справа, а середня тривалість розгляду справи становила 47 днів.

Як зауважив пан О. Заверуха, вплив пандемії на усі сфери суспільного життя України та світу не обійшов стороною і процес здійснення судочинства. За рік роботи в умовах пандемії суди в особі суддів і працівників апарату зіткнулися з великою кількістю викликів, ризиків і труднощів, які потрібно було вирішувати і долати невідкладно. Однак, аналіз результатів роботи Восьмого ААС підтверджує: незважаючи на величезне навантаження та складні умови праці було забезпечено безперервне здійснення судочинства.

Детально про роботу Восьмого ААС в умовах пандемії, вжиті організаційні та протиепідеміологічні заходи, процесуальні зміни до законодавства та особливості здійснення судочинства у своїй доповіді проінформував заступник голови суду Віталій Затолочний.

Зокрема, доповідач зауважив, що Восьмий ААС безперервно здійснює правосуддя упродовж всього періоду дії карантину, забезпечуючи баланс між вжитими протиепідеміологічними заходами і обмеженнями та гарантуванням прав особи на доступ до правосуддя і судовий захист. Восьмий ААС адаптував режим та спосіб організації роботи суду таким чином, щоб максимально ефективно здійснювати судочинство і мінімізувати ризики розповсюдження захворювання задля безпеки і здоров’я працівників суду та відвідувачів. Так, від початку пандемії було вжито такі заходи:

  • обмежено можливість перебування у приміщенні суду для осіб, які не є учасниками процесу (крім ЗМІ);
  • розширено можливості для «безконтактної» комунікації з судом та дистанційного здійснення правосуддя;
  • встановлено особливі правила перебування у приміщенні суду (у вдягнених засобах індивідуального захисту, за умови проходження температурного скринінгу та за відсутності очевидних ознак респіраторних захворювань, при дотриманні норм соціальної дистанції) та регулярна дезінфекційна обробка приміщень суду;
  • припинено усі заходи, не пов’язані з процесуальною діяльністю суду та забезпеченням діяльності органів судової влади, у тому числі призупинено особистий прийом громадян на період карантину;
  • запроваджено дистанційну роботу для працівників апарату суду тощо.

Окремо заступник голови суду зупинився на нових способах і формах комунікації суду з учасниками процесу, які застосовуються Восьмим ААС з метою забезпечення доступу громадян до правосуддя під час пандемії коронавірусу. Особливу увагу доповідач приділив особливій формі дистанційного здійснення правосуддя - праву учасників процесу брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції за допомогою різного, доступного для них, програмного забезпечення, як-от «EasyCon», Zoom, Skype тощо. У 2020 році відбулося 423 відеоконференції, що свідчить про зростання довіри громадян до дистанційного відправлення судочинства з метою швидкої, якісної та ефективної комунікації між судом та учасниками судових процесів.

Про роботу Вищого адміністративного суду землі Нижня Саксонія в умовах пандемії розповів суддя Аксель Фельдманн. У своїй доповіді він повідомив про вжиті організаційні заходи, спрямовані на мінімізацію поширення коронавірусу, які фактично аналогічні вжитим у Восьмому ААС: гігієнічні заходи, встановлені правила носіння захисної маски, розпорядження про вимірювання температури тіла, обмеження можливості присутності осіб в залі судового засідання, призначення судових засідань з урахуванням перерв між ними для провітрювання і дезінфекції приміщень тощо.

За словами пана Фельдманна, розгляд справи за допомогою трансляції зображення та звуку (відеоконференція) передбачений чинним процесуальним законодавством, однак все ще мало застосовується: за перші два місяці 2021 року із 523 проваджень лише 6 розглядались у форматі відеоконференції. Більшість справ розглядаються у письмовому провадженні без проведення судового засідання. Також суддя Вищого адміністративного суду землі Нижня Саксонія зауважив, що незважаючи на законодавчо закріплену можливість подачі документів до суду в електронному вигляді, що можлива з 2013 року, все ще судочинство повністю не перейшло на електронну форму. Пандемія частково каталізувала розвиток електронного судочинства в Німеччині: розширюються можливості роботи судів в електронному режимі, у тому числі, шляхом облаштування домашніх офісів для суддів та підрозділів сервісного забезпечення. Цікаво, що з 2019 року в кожному суді діє одна е-Палата або один е-Сенат, що працюють переважно в електронній формі. Однак, в планах на найближчий час створення єдиної системи електронного судочинства для усіх судів Німеччини, на що виділено бюджет у розмірі 2,3 млн євро строком на 4 роки.

Після завершення доповідей учасники онлайн-заходу обмінялись запитаннями-відповідями, зокрема, найбільшу зацікавленість судді Восьмого ААС виявили до функціонування онлайн-судів в Німеччині (е-палат і е-сенатів), порядку залучення на громадських засадах суддів, особливостей встановлення особи учасників процесу при проведенні відеоконференцій та ін. У свою чергу, німецькі судді цікавились порядком електронного документообігу Восьмого ААС, ідентифікації особи за електронним цифровим підписом, процедурою здійснення відеоконференцій та особливо – як суддям вдається справлятись із великим навантаженням щодо кількості справ, які вони розглядають.

Восьмий апеляційний адміністративний суд