Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про судове вирішення податкових спорів розповіла суддя КАС ВС Наталія Блажівська

25 березня 2021, 14:14

Суддя судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Наталія Блажівська провела в онлайн-форматі практикум на тему «Судове вирішення податкових спорів». Захід відбувся в рамках виконання положень Меморандуму про партнерство між Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду та Київським національним торговельно-економічним університетом.

Наталія Блажівська розповіла студентам, аспірантам і викладачам КНТЕУ про практику Верховного Суду з питань трансфертного ціноутворення.

Так, висвітлюючи питання щодо визнання господарських операцій у процесі трансфертного ціноутворення контрольованими, суддя звернула увагу на постанову Верховного Суду від 27 січня 2020 року у справі № 620/528/19. Правовий висновок за результатами розгляду зазначеної адміністративної справи полягає в тому, що відносини між особами можуть впливати на умови їхньої безпосередньої та/або опосередкованої діяльності за критерієм володіння однією особою прямо чи опосередковано корпоративними правами іншої особи в розмірі 20 і більше відсотків у єдиному послідовному ланцюгу.

Суддя зазначила про важливість постанови ВС від 5 лютого 2020 року у справі № 200/5682/19-а, в якій суд дійшов висновку, що підстави для віднесення господарських операцій до контрольованих, що передбачені підпунктами 39.2.1.1 та 39.2.1.2 підпункту 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 ПК України є окремими й не взаємопов’язаними.

Доповідачка ознайомила учасників заходу з господарськими операціями, що здійснюються з нерезидентами, зареєстрованими в державах (на територіях), включених до переліку держав (територій), у яких ставки податку на прибуток (корпоративний податок) на 5 і більше відсоткових пунктів нижчі, ніж в Україні. Зокрема, звернула увагу на постанову ВС від 21 травня 2020 року у справі № 820/1427/16. За результатами розгляду цієї адміністративної справи суд дійшов висновку, що у платника податку немає обов’язку щодо подання звіту про контрольовані операції при взаємовідносинах із нерезидентом, країна якого не включена до Переліку держав (територій), у яких ставки податку на прибуток (корпоративний податок) на 5 і більше відсоткових пунктів нижчі, ніж в Україні.

Крім цього, Наталія Блажівська розповіла слухачам про критерії розмежування адміністративної юрисдикції та правові позиції Верховного Суду щодо дотримання строків звернення до суду, а також про електронний суд.

Верховний Суд